Misterija Asadove poslednje odluke: Sirijska vojska skoro deceniju kasnije pred novim izazovom

01.02.2021

09:00 >> 14:42

0

Analitičari: Asad pokušava da smiri bes pristalica, loša situacija i u vojnom budžetu

Misterija Asadove poslednje odluke: Sirijska vojska skoro deceniju kasnije pred novim izazovom
Profimedia

Odluka sirijskog režima da smanji spremnost svoje vojske i oružanih snaga otvorila je mnoštvo pitanja u vezi sa motivacijom i vremenskim okvirom iza odluke o vojnim i ekonomskim uslovima u Siriji i pokrenula pitanje da li režim želi da prenese konkretne poruke stranama koje utiču na sirijske poslove.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izdao je 10. januara naredbu za povratak mobilizacije vojske na redovan nivo, što znači da se vraća na nivo od pre devet godina, odnosno pre početka rata.

Pročitajte još:

Prema opozicionoj veb stranici Enab Baladi, odluka je predviđala “smanjenje borbene gotovosti sirijskih vojnih odeljenja, od 66 do 33 posto za administrativna odeljenja, 80 do 50 posto za vojne jedinice koje su njima povezane i od 100 do 80 posto za kopnene snage i mornaricu. Međutim, u bolnicama je spremnost održavana na 80 posto”.

Analitičari: Asad pokušava da smiri bes pristalica, loša situacija i u vojnom budžetu

Muhamed Adeb, istraživač političkih nauka koji živi u Alepo, rekao je za Al-Monitor, da režim zahteva kontinuirani protok podrške i finansija, kako bi se održao isti nivo borbene gotovosti.

– Režim stiče podršku Irana kako se pridružio svom savezniku u ratu protiv sirijskih pobunjenika. Međutim, izgleda da je iransko finansiranje vojske režima zaustavljeno zbog ekonomskih uslova i međunarodnih sankcija nametnutih iranskom režimu – navodi on,.

Adeb je rekao da režim svojom odlukom da smanji borbenu gotovost svojih snaga, “pokušava da smiri bes svojih sirijskih pristalica koje su počele čeznuti za svojim sinovima regrutovanih u vojsci. Izgleda da je doneta odluka da se vojnicima omogući da posete svoje porodice”.

Ahmad Hasan Abdel Kader, politički aktivista sa sedištem u Alepu, rekao je za Al-Monitor da je odluka o smanjenu spremnosti režimske vojske zasnovana na ruskom naređenju, jer Rusija želi da prenese poruku uticajne zemlje da je rat završen. Takođe, režim se priprema za predstojeću fazu, a odluka dolazi u okviru ruskih napora da učvrsti Asadovu vlast i sačuva njegov režim.

Hišam Eskif, zamenik šefa političkog biroa opozicione brigade Al-Salam, rekao je za Al-Monitor da je direktni razlog odluke sirijskog režima da smanji spremnost svojih snaga njegova nesposobnost da snosi visoke troškove zbog pogoršanja ekonomske situacije u Siriji.

– Shodno tome, mogli smo biti biti svedoci povratka finansijskih izdvajanja za vojsku, što znači smanjenje hrane, goriva i drugih dnevnih troškova – smatra on.

Brigada je povezana sa Slobodnom sirijskom vojskom (FSA). Eskif je rekao i da odluka neće imati primetan efekat na frontovima Idliba u severozapadnoj Siriji, jer se ne odnosi na milicije koje podržava Rusija niti milicije koje podržava Iran.

Iounes al-Karim, ekonomski istraživač i analitičar koji živi u Francuskoj, rekao je za Al-Monitor da je Asadova odluka neizbežna u svetlu novog deficita u budžetu vojske, kao i to da sirijski vojnici nemaju dovoljno hrane u svojim kasarnama, a stanje ogorčenosti u redovima vojske iz dana u dan raste.

– Asadov režim pokušava ovom odlukom da apsorbuje bes svojih vojnika. Odluka prenosi nekoliko poruka mnogim stranama. Turskoj prenosi poruku kojom režim neće započeti bitku protiv FSA – turskog saveznika u Idlibu. Takođe, prenosi poruku Sjedinjenim Državama gde neće započeti bitku protiv SDF-a na severoistoku Sirije i poruku Izraelu, pri čemu Asadov režim ne uznemiruju vazdušni napadi usmereni na iranske snage u Siriji – zaključuje on.

Nema naznaka o zvaničnom primirju

Podsetimo, građanski rat u Siriji je tekući oružani konflikt između predstavnika vlasti i opozicije u Siriji. Počeo je 15. marta 2011. godine istovremenim demonstracijama u više sirijskih gradova protiv sirijske vlade i predsednika Sirije Bašara el Asada, pod uticajem Arapskog proleća.

Iako se situacija na terenu prilično stabilizovala, još nema naznaka o zvaničnom primirju u ovoj zemlji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi