Kao na filmu: Muškarac kažnjen jer je prekršio karantin, a onda je ustanovljeno da je bio kidnapovan

02.02.2021

17:15

0

Policija mu prvo nije verovala, ali je istraga potvrdila da je govorio istinu

Kao na filmu: Muškarac kažnjen jer je prekršio karantin, a onda je ustanovljeno da je bio kidnapovan
Copyright Profimedia

Tajvanske vlasti su odlučile da ne naplate kaznu čoveku koji je prekršio karantin jer je istragom utvrđeno da to nije učinio sopstvenom voljom, nego da je kidnapovan sticajem nesrećnih okolnosti.

Muškarac čije je prezime Čen stigao je u Hongkong krajem oktobra, nakon čega mu je naloženo da bude u karantinu. On je odseo u kući prijatelja, gde se pridržavao smernica vlasti, sve dok 1. novembra u stan nisu upali ljudi kojima je njegov prijatelj dugovao novac.

Oni su ga izveli iz kuće protiv njegove volje jer su ga pomešali sa prijateljem, naterali su ga da plati njegove dugove i posle nekog vremena ga vratili sa povredama na nekoliko mesta na telu.

Lokalne vlasti najpre su mu napisale kaznu od 3500 dolara za kršenje karantina, ali kada je slučaj predat ministarstvu pravde zbog tvrdnji o nasilnom izvođenju iz izolacije, odlučeno je da se kazna poništi.

Policija je utvrdila da su njegovi navodi tačni i sada su kidnaperi pod istragom.

Ovaj slučaj jeste neobičan, ali ne i kazna koju je Čen dobio. Vlasti Tajvana odredile su visoke kazne za one koji prekrše karantin kako bi sprečili širenje koronavirusa.

Tako je jedan migrant sa Filipina, koji je došao u Tajvan zbog posla, kažnjen sa 3500 dolara zbog toga što je na osam sekundi napustio hotel u kom je bio u karantinu, dok je drugi Tajvanac kažnjen sa 35.000 dolara zbog toga što je bar sedam puta izašao iz izolacije.

Pročitajte još

Tajvan je jedna od zemalja koje su imale najbolju reakciju na pandemiju koronavirusa zbog lošeg iskustva sa SARS-om. Vlasti su odmah počele da prate putnike iz Vuhana, gde je virus detektovan 13. decembra, da bi u martu zabranili ulazak u zemlju svim stranim državljanima, osim diplomatama i onima koji imaju specijalne vize, a i od njih je traženo da se strogo pridržavaju karantina.

Zbog pravovremene reakcije do sada je u Tajavanu zaraženo 918 osoba, dok je od koronavirusa preminulo samo osmoro.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike