Akademik koji je pobegao iz pakla preko planina: Spasao se devetogodišnjeg zatvora, ali i mnogih drugih stvari

03.02.2021

09:35 >> 10:06

0

Osuđen je na više od devet godina zatvora i uz to mora da plati kaznu od pola miliona funti.

Akademik koji je pobegao iz pakla preko planina: Spasao se devetogodišnjeg zatvora, ali i mnogih drugih stvari
Copyright Printscreen

Britansko-iranski akademik kojem je pretilo devet godina zatvora pobegao je iz Irana da bi započeo novi život u Velikoj Britaniji. Kamil Ahmadi osuđen je pre dva meseca za saradnju sa neprijateljskom vladom, što tuženi negira.

Osuđen je na više od devet godina zatvora i uz to mora da plati kaznu od pola miliona funti. Ali dok je jemčio i žalio se na kaznu, pobegao je iz Irana, putujući visoko preko planina peške da bi pobegao od Revolucionarne garde.

Ahmadi je rođeni Kurd u zapadnom Iranu, a roditelji su ga poslali u Britaniju kada je imao 18 godina radi školovanja. Tamo je ostao mnogo godina, studirajući na Univerzitetu u Kentu i Londonskoj školi ekonomije. Njegova naklonost prema Britaniji bila je takva da je zatražio britansko državljanstvo pre nego što se vratio u Iran kao antropolog.

Njegovo istraživanje usredsređeno je na brakove dece i sakaćenje ženskih genitalija (FGM) u Iranu. To je na njega skrenulo pažnju vlasti jer je vodio kampanju za podizanje granice godina u kojima se devojke mogu udati, a koja je trenutno postavljena na 13 godina.

Jednog jutra u avgustu 2019. godine, muškarac je došao na njegova vrata u Teheranu rekavši da je poštar. Ahmadi otvorio je vrata i u kuću je uletelo 16 pripadnika Revolucionarne garde. Uhapšen je i odveden u zloglasni zatvor Evin.

Rekao je da je na meti ne samo zato što je dvojni državljanin, već i zato što je Iran hteo da uzvrati nakon što je Britanija zaplenila iranski tanker nafte kod Gibraltara za koji se sumnja da je prekršio sankcije EU.

– Budući da ste dvojni državljanin, uvek ste potencijalni slučaj – rekao je Ahmadi.

Proveo je tri meseca u zatvoru Evin, gde su se, kako je rekao, njegovi ispitivači igrali igre uma s njim.

– Ponašali su se prema meni, na ljudskom nivou, dobro. Ali, ne potcenjujte koncept i ozbiljnost takozvanog “belog mučenja”- psihološkog pritiska koji su na vas vršili. I sve ove igre igraju se korak po korak, i vrlo su dobro obučeni kada treba da vam izvrše dodatni pritisak kada je to potrebno.

– Postoje razne igre uma, to je gotovo kao trgovina. Dajte mi ovo, ja ću vam ono – minut telefonskog poziva zahteva sve vrste pregovora sa ispitivačima. Pet minuta više svežeg vazduha od pola sata na koje imate pravo. I postaje zaista tužno jer želite još više da vas ispituju, a ne da se vraćate u ćeliju, koja je poput groba.

Posle tri meseca pušten je uoči suđenja, ali je pažljivo nadgledan.

Prošlog decembra, Ahmadi je osuđen za saradnju sa neprijateljskom vladom, što on negira, nakon što su tužioci tvrdili da je dobrotvorna organizacija za koju je jednom radio, primila neka sredstva iz Sjedinjenih Država. Takođe se suočio sa raznim drugim optužbama, uključujući promociju homoseksualnosti u svom istraživanju.

Osuđen je na više od devet godina zatvora i novčanu kaznu veću od 500.000 funti (683.000 dolara). Ali dok je bio pod kaucijom, odlučio je da pobegne iz Irana.

Ne rekavši nikome osim svojoj najbližoj porodici, Ahmadi je u tajnosti pobegao putujući preko planina da bi pobegao.

– Jednostavno sam otišao. Spakovao sam torbu sa kompletom za brijanje, nekoliko svojih knjiga i laptop. Morao sam da ostavim iza sebe sve što sam voleo, za šta sam radio, sve svoje ljudske veze. Bilo je tako tužno i zastrašujuće. Da sam uhapšen, bio bih vraćen pred sudiju, a sam Bog zna koji bi to drugi scenariji bili. Bila je to vrlo teška i teška odluka. Bila je emocionalno teška. Bila je fizički, mentalno teška. To je bio potez povučen protiv moje volje. Izbacili su me. A to je bilo tako tužno.

Ahmadi se sada suočava sa neizvesnom budućnošću u Britaniji. Sada se postavlja pitanje kako bi Teheran mogao da odgovori i kakav bi uticaj mogli osetiti drugi britansko-iranski dvojni državljani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike