Aplauzom ispraćen superdeka: Kapetan Tom Mur (100) izgubio bitku sa koronom, skupio milione za borbu protiv pandemije (FOTO+VIDEO)

04.02.2021

08:32 >> 09:50

0

Autor: J.B.O.

Odali smo počast kapetanu seru Tomu Muru i svim zdravstvenim radnicima kojima je pomogao prikupljajući sredstava

Aplauzom ispraćen superdeka: Kapetan Tom Mur (100) izgubio bitku sa koronom, skupio milione za borbu protiv pandemije (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Širom Velike Britanije ljudi su učestvovali u velikom aplauzu u čast kapetana sera Toma Mura, stogodišnjeg ratnog veterana koji je preminuo u utorak, a postao planetarni heroj prikupljajući novac za pomoć zdravstvenom sistemu i građanima tokom pandemije.

U velikom aplauzu sinoć učestvovao je i premijer Boris Džoson i to tako što je stajao ispred rezidencije u Dauning stritu 10 i ponovo oživeo “aplauz za negovatelje”, kojim su Britanci odavali poštu medicinskim radnicima svake nedelje prošlog proleća.

– Večeras smo odali počast kapetanu seru Tomu Muru i svim zdravstvenim radnicima kojima je pomogao prikupljajući sredstava – objavio je Džonson na tviteru zajedno sa videom u kojem on i njegova verenica Keri Simonds aplaudiraju.

Da podsetimo, ranije je u parlamentu održan minut ćutanja, a poslanici u Donjem domu pognuli su glave u znak počasti i tapšali u znak priznanja za njegova dostignuća.

Tom Mur je prikupio skoro 33 miliona funti za dobrotvorne organizacije Nacionalnog zdravstva tako što je uoči svog 100. rođendana prošlog aprila sto puta prepešačio dužinu svoje bašte.

Pročitajte još:

Osvojio je time srca Britanaca tokom prvog zaključavanja zemlje i podstakao mnoge druge kampanje kojima je prikupljen novac za zdravstveni sistem.

Kapetan Tom Mur preminuo je juče u bolnici na Bedfordu od posledica COVID-19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike