Traže hitno odobrenje: Vakcina za koju nije potrebna druga doza, niti mora da bude "na ledu"

05.02.2021

09:30 >> 11:24

0

Fajzer i Moderna primera radi, moraju da se čuvaju pod posebnim uslovima, uz obaveznu revakcinaciju

Traže hitno odobrenje: Vakcina za koju nije potrebna druga doza, niti mora da bude "na ledu"
Copyright Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

Kompanija “Johnson & Johnson” zatražila je od američkih zdravstvenih regulatora da odobre jednokratnu dozu kovid vakcine za hitnu upotrebu, a primenjivaće se na evropske države narednih nedelja.

Prijava proizvođača lekova američkoj administraciji za hranu i lekove (FDA) sledi izveštaj od 29. januara u kojem se kaže da je vakcina u svom velikom globalnom ispitivanju imala 66 odsto sprečavanja infekcija.

FDA je u četvrtak uveče rekla da je za 26. februar zakazala sastanak svog Savetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode kako bi se razgovaralo o zahtevu kompanije za odobrenje za hitnu upotrebu.

Pixabay

Vakcine od kompanija “Fajzer” i “Moderna” odobrene su dan nakon takvog sastanka.

“Johnson & Johnson” jednokratna vakcina mogla bi da pomogne u jačanju ponude i pojednostavljenju američke kampanje imunizacije, usled zabrinutosti zbog novih udara zbog zaraznije verzije britanskog koronavirusa i potencijala niže efikasnosti vakcine protiv varijante koja se prvi put pojavila u Južnoj Africi.

Pročitajte još:

Za razliku od dve trenutno odobrene vakcine kompanije “Fajzer” i “Moderna”, “J&J” ne zahtevaju drugu injekciju ili moraju biti zamrznute.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike