Neki ne moraju da čekaju u redu: Bogataši koriste veze i novac kako bi van protokola dobili vakcinu

05.02.2021

16:45 >> 16:56

0

U SAD se više puta pokazalo da određene grupe imaju privilegije

Neki ne moraju da čekaju u redu: Bogataši koriste veze i novac kako bi van protokola dobili vakcinu
Copyright Pixabay

Vakcinacija u Americi, prema pisanju tamošnjih medija, odvija se veoma haotično. Dok siromašni strpljivo čekaju svoj red da prime vakcinu protiv koronavirusa, iako je najviše obolelih među njima, bogataši pokušavaju da se proguraju na osnovu donacija koje su dali zdravstvenim ustanovama.

Članovi uprave staračkog doma i njegovi bogati donatori u Floridi primili su vakcinu u ustanovi koja brine o starim licima, dok je u Filadelfiji izbio skandal jer je država mladom direktoru neprofitne organizacije dala vakcine koje je on podelio svojim saradnicima. Osim toga, u Los Anđelesu doktori su prijavili da su dobili veliki broj poziva od bogatih klijenata koji su im ponudili darežljive donacije u zamenu za vakcinu.

I ako je Uprava za hranu i lekove rasporedila vakcine po prioritetu, ispostavilo se da kongresmeni, milijarderi i drugi moćnici mogu da dođu do njih pre običnih građana. Na taj način još jednom se produbio jaz između bogatih i siromašnih.

Federalna vlada odlučuje o tome koliko doza dobija svaka od američkih država, nakon čega se one šalju na dogovorene lokacije, a tamo su za kreiranje planova vakcinacije i određivanje prioriteta zaduženi državni i lokalni zdravstveni zvaničnici.

Problem se javlja u nedovoljno snabdevenim bolnicama i onima u kojima nema dovoljno osoblja, kao i u ustanovama u koje je nagrnuo veliki broj pacijenata koji su zakazali vakcinaciju na sajtovima ili pozvavši operatera. Ove mane u sistemu i zbunjujuća pravila koja se razlikuju od države do države doveli su do toga da se na neke lokacije isporuči preveliki broj vakcina, dok na druge stigne manje nego što je potrebno.

Privilegovani ispred prioritetnih

Način na koji su vakcine dobili oni koji nisu bili u prioritetnoj grupi građana i oni koji se nisu prijavili za vakcinaciju bio je tema američkih medija u poslednjih nekoliko nedelja. Kako su vakcine dospele u ruke privilegovanih i ko je odgovoran za to još nije razjašnjeno.

Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Kit Majers, izvršni direktor “MorseLife Health Systems”, kompanije sa sedištem u Floridi, ponudio je vakcinu članovima odbora firme, što je odjeknulo kao veliki skandal u Americi. Osim toga, ova kompanije dala je vakcine članovima osoblja i određenim stanovnicima Palm Biča.

U Nju Džerziju direktori medicinskog centra “Hunterdon”, donatori i njihove porodice dobili su vakcine u decembru i januaru, kada su jedine prioritetne grupe bili medicinski radnici, oni koji su angažovani u borbi protiv koronavirusa i stanovnici staračkih domova.

Neki turisti u Njujorku i oni koji imaju vikendice u Floridi takođe su uspeli da preko reda dobiju vakcinu, a sve je veći i broj onih koji otvoreno pričaju o tome da će im njihov novac obezbediti da to obave bez čekanja.

Ne koriste svi bogataši svoj novac kako bi zaobišli red i dobili vakcinu pre drugih i ne očekuju svi donatori da im se na taj način vrati usluga, ali činjenica da se to desilo nekoliko puta govori u prilog tome da imućni građani Amerike imaju način da to urade ukoliko požele.

Pre vakcinacije pokazalo se da su oni milioneri i milijarderi imali specijalan tretman prilikom testiranja. Nekoliko puta u medijima su odjeknule vesti o “korona-žurkama” influensera, o političarima koji ne nose maske, o rođendanskom slavlju Kim Kardašijan na privatnom ostrvu, čime se pokazalo da je nekima dozvoljeno da se ne pridržavaju pravila.

Pročitajte još

Prvo belci, pa svi ostali

Prema dosadašnjim informacijama, polovinu svih dostupnih vakcina u Njujorku primili su belci, dok Afroamerikanci čine 11% vakcinisanih, a Latinoamerikanci 15%. Ova neujednačenst delimično je nastala zbog malog broja govornika španskog koji rade na vakcinaciji, zbog čega veliki broj ljudi nema pristup neophodnim informacijama.

Disparitet nije prisutan samo u Njujorku, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da je među Latinoamerikancima, Afroamerikancima i domorodačkim zajednicama neproporcionalno veći broj mrtvih nego kod belaca.

Do ovoga je delimično došlo jer veliki broj članova ovih zajednica radi na mestima na kojima nisu mogući distanciranje i rad od kuće.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike