Posle TikTok kontroverze: Porodica tužila aplikaciju zbog sinovog samoubistva

09.02.2021

18:00 >> 18:45

0

U tužbi se navodi da je neadekvatno poslovanje kompanije navelo mladića da digne ruku na sebe

Posle TikTok kontroverze: Porodica tužila aplikaciju zbog sinovog samoubistva
Copyright Profimedia

Porodica dvadesetogodišnjeg mladića koji je prošle godine počinio samoubistvo tužila je aplikaciju Robinhud, tvrdeći da je ona kriva za njegovu smrt. Aleks Krns, student sa Univerziteta u Nebrasci, mislio je da je izgubio više od 700.000 dolara u rizičnom klađenju na aplikaciji i smatrajući da nema drugog izbora, digao je ruku na sebe, piše u tužbi.

Aleksova porodica sada želi da dobije odštetu zbog izazivanja njegove smrti i neadekvatnog upravljanja kompanijom koje ga je dovelo do emocionalnog rastrojstva.

Robinhud je nakon toga izdao saopštenje u kom piše da su “razoreni smrću Aleksa Krnsa” i da su od juna unapredili aplikaciju i njene opcije, kao i da su detaljinije objasnili korisnicima kako sve funkcioniše. Portparol kompanije podvukao je i da su korisnicima omogućili podršku uživo, koja podrazumeva razgovor sa operaterom u svakom trenutku.

Porodica Krns tvrdi da je poslovanje popularne brokerske platforme “direktno” dovelo da Aleksove smrti, čiji majka i otac smatraju da Robinhud targetira mlade i neiskusne korisnike.

Neposredno pre samoubistva Aleks je primio mejlove od Robinhuda koji su ga 11. juna obavestili da je njegov nalog ograničen i da mora da kupi akcije u vrednosti od 700.000, zbog čega je nalog bio u negativnom bilansu od 730.000 dolara.

Iako je uveravan da će maksimalno izgubiti manje od 10.000 dolara, Krns je nakon toga dobio mejl u kom je pisalo da mora da uplati 178.000 dolara u roku od sedam dana kako bi poboljšao svoj bilans.

– Informacije Robinhuda bile su potpuno obmanjujuće, jer Aleks zapravo nije dugovao nikakav novac. Na svom nalogu on je označio opcije koje su jasno određivale njegove obaveze, a veliki negativni bilans nestao bi zahvaljujući opcijama koje je Krns imao – navodi se u tužbi.

Pročitajte još

Nakon što je neuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa nekim iz Robinhuda, Aleks se prestravio zbog svojih finansija, što je “rezultiralo uznemirenošću i dovelo do nekontrolisanog impulsa za samoubistvo kao jedinoj opciji koju je u tom trenutku smatrao da ima”.

Robinhud je nedavno bio u žiži javnosti kada je kompanija odlučila da ograniči trgovanje na nekoliko veoma promenljivih berza nakon što su članovi Redita pokrenuli ovu temu.

Vest o samoubistvu američkog mladića odjeknula je u medijima nakon što je TikTok izazov zabrinuo roditelje širom sveta. U Italiji je dvoje dece nastradalo zbog “izazova pomračenja”, dok se u Srbiji zbog njega obesio jedan devetogodišnjak, a pretpostavlja se da je zbog istog izazova nastradao još jedan mladić iz prestoničkog naselja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike