Jedna država na svetu testiraće neodobrenu vakcinu na medicinskim radnicima

10.02.2021

13:51

0

Jednokratna vakcina J&J i dalje se testira na međunarodnom nivou i nije odobrena ni u jednoj zemlji

Jedna država na svetu testiraće neodobrenu vakcinu na medicinskim radnicima
Copyright Pexels/Cottonbro

Vlasti Južne Afrike odlučiče su da daju neodobrenu vakcinu Johnson&Johnson svojim zdravstvenim radnicima u prvoj liniji počev od sledeće nedelje. U obrazloženju stoji da će vakcinisati zdravstvene radnike kako bi se utvrdilo kakvu zaštitu pruža od kovid-19.

Zveli Mkhize, ministar zdravlja, rekao je da je Južna Afrika ukinula planove za upotrebu vakcina Oksford i AstraZeneke jer “ne sprečavaju razvoj ove bolesti”.

Jednokratna vakcina J&J i dalje se testira na međunarodnom nivou i nije odobrena ni u jednoj zemlji.

Pročitajte još:

Ali, Mkhize je na nacionalnoj televiziji izjavio da je vakcina sigurna, oslanjajući se na testove 44.000 ljudi urađenih u Južnoj Africi, Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi.

Vakcina J&J koristiće se za pokretanje prve faze kampanje u Južnoj Africi u kojoj će biti vakcinisano 1,25 miliona zdravstvenih radnika u zemlji, rekao je on, dodajući da će vakcinisani radnici biti pažljivo praćeni.

– Dokazalo se da je vakcina Johnson & Johnson efikasna protiv varijante 501I.V2 i u toku su neophodni postupci odobrenja za upotrebu u Južnoj Africi – rekao je.

J&J vakcina je bila na kliničkim testovima u Južnoj Africi i tamo se i proizvodi.

Zemlja će takođe koristiti vakcinu Fajzer i druge, uključujući rusku vakcinu Sputnik V, kinesku Sinofarm i Modernu, rekao je Mkhize.

Južna Afrika je kupila 1,5 miliona doza vakcine AstraZeneka, a prvih milion doza stiglo je ovog meseca. Prve doze AstraZeneke bile su namenjene zdravstvenim radnicima. Ipak, od toga se odustalo jer je novi soj virusa prouzrokovao skoro dvostruko više slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Južnoj Africi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike