Evropski sud za ljudska prava zahteva momentalno puštanje Navaljnog

17.02.2021

14:50 >> 14:49

0

Autor: A. Bulatović

Navaljni je u Rusiji prvostepeno saslušanje o njegovom hapšenju nazvao ismevanjem pravde

Evropski sud za ljudska prava zahteva momentalno puštanje Navaljnog
Copyright Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Evropski sud za ljudska prava zatražio je “momentalno” puštanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

– U sredu 16. februara veće od sedam sudija Suda odlučilo je, u interesu strana i pravilnog vođenja postupka pred njim, da u skladu sa pravilom 39 Poslovnika Suda ukaže vladi Rusije da pusti Navaljnog – rekao je sud u presudi objavljenoj na veb stranici Navaljnog 17. februara.

– Ova mera primenjivaće se sa trenutnim dejstvom – dodaje se u saopštenju.

Navaljni (44), kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara nakon povratka u Rusiju iz Nemačke gde je bio lečen od trovanja nervnim agensima za koje kaže da je naložio Putin. Kremlj poriče da je imao bilo kakvu ulogu u napadu.

Profimedia

Navaljni je prvostepeno saslušanje o njegovom hapšenju nazvao “ismevanjem pravde”, dok je njegovo zadržavanje izazvalo negodovanje širom zemlje i većeg dela Zapada, a desetine hiljada Rusa učestvovalo je na uličnim skupovima 23. i 31. januara.

Ruski sud je 2. februara presudio da je Navaljni kriv za kršenje uslova uslovne osude u vezi sa slučajem pronevere koji je nazvan nezakonitim i proizvoljnim.

Pročitajte još:

Sud je kaznu preinačio na tri i po godine zatvora. S obzirom na zasluge za vreme već provedeno u pritvoru, sud je rekao da Navaljni mora odležati još dve godine i osam meseci iza rešetaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RFE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike