Preminuo gospodar napuljskog podzemlja: Njegovu vladavinu obeležila ubistva, a tvrdio je da može da sruši italijansku državu

18.02.2021

13:30 >> 15:56

0

Rođen je 1941. u području Napulja, a sa 22 godine prvi put je osuđen za ubistvo

Preminuo gospodar napuljskog podzemlja: Njegovu vladavinu obeležila ubistva, a tvrdio je da može da sruši italijansku državu
Copyright Profimedia

Mafijaški bos iz Napulja Rafael Kutolo, zvani “Profesor” i jedna od ključnih ličnosti napuljske mafije sedamdesetih i osamdesetih godina, umro je juče u 79-oj godini života.

Kako prenose italijanski mediji, Kutolo je umro u bolnici u Parmi nakon 57 godina provedenih u zatvoru tokom kojih nije pokazao znake kajanja niti je sarađivao s pravosuđem u istrazi organizacije “Nuova Camorra Organizzata” koju je utemeljio i koja je bila nadležna za sve druge klanove.

Rođen je 1941. u području Napulja, a sa 22 godine prvi put je osuđen za ubistvo muškarca koji je uvredio njegovu sestru. U zatvoru je svojom harizmom i pesničkim darom stekao nadimak “Profesor”.

Posebnost njegove organizacije leži u tome da ju je utemeljio u zatvoru i njome upravljao iz zatvora u kojem je proveo gotovo celi svoj život.

Vladavina obeležena ubistvima

S njim je okončana podela između velikih klanova  – napuljske mafije su na kraju morale polagati račune njemu što je postigao nasilnošću svojih ljudi koji su ga obožavali.

Moć mu je bila toliko velika da je imao odnose s tajnim službama i političarima.

Pročitajte još:

Zahvaljujući svojim kontaktima prigrabio je velike ugovore za obnovu grada Irpinije na jugu, uništenog 1980. u velikom zemljotresu, u kojem je stradalo 3.000 ljudi. Ugovore za obnovu dobile su kompanije koje su kontrolisali njegovi ljudi.

Njegova vladavina obeležena je serijom ubistava – u proseku 300 u godinu dana, a njegovo carstvo zahvatalo je širok raspon delatnosti – od krijumčarenja cigareta do javnog sektora.

Bio je inspiracija za brojne knjige, pa čak i film, a tokom života je više puta ponavljao da poseduje tajne kojim bi mogao srušiti italijansku državu.

– Bio je moćan bos, jači od premijera. Ta moć ga je držala čitavog života u zatvoru –  komentarisao je za dnevnik La Stampa napuljski pisac Roberto Saviano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike