Grci najavljuju važnu preporuku o nošenju zaštitnih maski: Da li je to sledeći korak i u Srbiji?

19.02.2021

17:00 >> 18:15

0

Grčki stručnjaci orijentisani su ka upotrebi dvostruke maske - hirurške iznutra i platnene spolja

Grci najavljuju važnu preporuku o nošenju zaštitnih maski: Da li je to sledeći korak i u Srbiji?
Copyright Pixabay

Grčka bi uskoro mogla da izda i zvaničnu preporuku o nošenju dvostruke maske na mestima gde je uobičajeno najveća gužva.

Grčki stručnjaci orijentisani su ka upotrebi dvostruke maske – hirurške iznutra i platnene spolja, na mestima gde se nalazi veliki broje ljudi, kao što su supermarketi i javni prevoz, kako bi se povećala zaštita građana od infekcije izazvane koronavirusom.

Do kraja nedelje se očekuje da će relevantni komitet stručnjaka koji se bave tom temom dati i zvaničnu preporuku, koju takođe predlaže i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pročitajte još:

– Uputstva za upotrebu maske se trenutno nisu promenila u našoj zemlji, ali tim naših stručnjaka se obavezao da će to proučiti i predložiti u narednih nedelju dana – rekla je grčka profesorka pedijatrijarije dr Vana Papaevangelu.

Tim naučnika je u svojim izjavama u javnosti potvrdio da preporučuje upotrebu dvostruke maske kao dodatnu meru zaštite od koronavirusa i njegovih mutiranih sojeva koji su povezani sa lakšom prenosivošću.

Inače, šef američkog Odeljenja za zarazne bolesti dr Entoni Fauči već je opisao nošenje dvostruke maske za sprečavanje prenosa infekcije kao „razuman pristup“ pandemiji.

Prema ažuriranim smernicama koje je izdao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, postoje dve kritične tačke za građane kada koriste maske. Prvo, važno je da maska dobro prianja licu. Drugo, moraju se odabrati maske sa najmanje tri sloja kako bi se sprečilo da dolazeće čestice dođu u kontakt sa osobom koja ih nosi i obrnuto, odnosno da se spreči da čestice zaražene osobe izađu.

– Maske sa filterima mogu dozvoliti kapljicama vazduha da izlaze iz maske – navodi se u njihovom zvaničnom saopštenju.

Zbog toga se preporučuje da se prvo nanese hirurška maska za jednokratnu upotrebu, a na nju i maska od platna.

– Druga maska ima cilj da bolje pritisne krajeve unutrašnje maske na vaše lice – navodi se.

Pixabay

Takođe, stručnjaci ističu da je upotreba maske od tkanine kontraindikovana. Ujedno podsećaju da se mokre maske ne smeju koristiti i da ih treba baciti čim se navlaže. To je zato što su, kako kažu, mokre maske mnogo propustljivije i zbog toga su lako dostupne koronavirusu.

Svetska zdravstvena organizacija, međutim, preporučuje upotrebu trojslojne maske, a čini se da se isti rezultat postiže i upotrebom hirurške i platnene maske zajedno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike