Verbalni rat moćnika, oteta princeza i zaleđena država: Turbulentna sedmica na planeti koja se krupnim korakom približila Marsu

21.02.2021

20:00

0

Ovi događaji obeležili su nedelju za nama

Verbalni rat moćnika, oteta princeza i zaleđena država: Turbulentna sedmica na planeti koja se krupnim korakom približila Marsu
Copyright Profimedia/AP Photo

Ove sedmice (15-21. februara) u svetu je bilo manje nemira, ali više napetosti. Zvaničnici su otvoreno upirali prstom jedni u druge, neki su zaradili na lažnoj vakcini, a Zemlja se za jedan korak približila Marsu.

Slučaj otete princeze

Priceza Latifa, ćerka Muhameda bin Rašida el Maktuma, vladara Dubaija i potpredsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdi da je otac drži u zarobljeništvu od 2018. godine. Ona je tajno napravila video-snimak koji je uzburkao javnost, pa su se i Ujedinjene nacije angažovale oko njenog slučaja, zahtevajući dokaz da je princeza živa. Više o njenom ocu možete pročitati OVDE.

Država okovana ledom

Zimska oluja u Teksasu donela je izuzetno niske temperature u ovu saveznu državu SAD. Milioni Teksašana ostali su bez struje, a od posledica hladnoće umrlo je više od 20 ljudi, zbog čega je u subotu predsednik Džo Bajden proglasio vanrednu situaciju u ovoj državi.

Barselona u plamenu

Na ulicama Barselone bilo je burno u utorak kada je policija uhapsila Pabla Hasela, repera koji je osuđen na dve i po godine zatvora zbog vređanja španske kraljevske porodice i veličanja terorizma. Njegove pristalice pravile su haos na ulicama, palili su kontejnere, razbijali izloge i sukobljavali se sa policijom, dok je on u trenutku hapšenja obećao da ga neće slomiti.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Nova vakcina i novi soj

Ove nedelje otkriven je još jedan soj koronavirusa, koji neki PCR testovi ne mogu da prepoznaju, a SZO je odobrila još jednu vakcinu. Situaciju sa koronavirusom iskoristili su dosetljivi Kinezi koji su fiziološki rastvor i vodu prodavali kao vakcinu.

“Fejsbukova” demonstracija sile

Nakon nekoliko meseci pregovora i pritisaka na vladu Australije, “Fejsbuk” je blokirao vesti u ovoj zemlji, što je uznemirilo ceo svet, a mnogi zvaničnici kritikovali su ovu kompaniju zbog zloupotrebe dominacije na internetu. Dok su u Australiji mnogi odsečeni od sveta, u Italiji je Fejsbuk kažnjen sa sedam miliona evra.

Smrtonosne nesreće i nezaustavljivi terorizam

Iran je pogodio snažan zemljotres u kom je povređen veliki broj ljudi, dok je u Kongu potonuo brod sa 700 putnika, od kojih je najmanje 60 mrtvih. U Indiji je s mosta sleteo autobus, a naoružani napadači napali su školu u nigerijskoj severno-centralnoj državi Niger, ubivši najmanje jednog učenika i otevši više od 40 ljudi, uključujući učenike i nastavnike.

Printescreen Youtube/Al Jazeera English

Diplomatske pretnje i verbalni rat

Američki predsednik Džo Bajden prisustvovao je prvi put video samitu lidera G7, na kom su se okupljeni složili da su im Rusija i Kina zajedničke krizne tačke. Angela Merkel poručila je okupljenima da bi bogate zemlje trebalo da obezbede vakcinu siromašnim, dok je Ursula fon der Lajen izrazila zabrinutost zbog Rusije i Kine.

Severnokorejski hakeri ukrali su Americi više od 1,3 milijarde dolara, a muškarac koji je pretio predsedniku SAD krajem prošlog i početkom ovog meseca izveden je pred sud.

 

Pročitajte još

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je SAD da podržavaju kurdske militante koje je Ankara optužila da su pogubili 13 otetih Turaka u severnom Iraku, dok se Amerika ustremila na Kinu i zapretila joj da će snositi posledice zbog kršenja ljudskih prava. Zvaničnik Pentagona uperio prstom u Rusiju, istakavši da je ona glavna pretnja za NATO i da želi da potkopa stabilnost u čitavom svetu.

Nikad bliži Mars

NASA je objavila spektakularne fotografije sletanja rovera Perseverance na Mars, koji je posle sedmomesečnog leta na crvenu planetu stigao u četvrtak uveče. To je prvi put da smo ovu planetu videli u boji, a u snimku koji je napravljen po sletanju čuje se i zvuk.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike