Istraživanja pokazala: Četvrtini bivših kovid pacijenata opada kosa

22.02.2021

22:30

0

Autor: M. I.

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj

Istraživanja pokazala: Četvrtini bivših kovid pacijenata opada kosa
Copyright Tajnug/Nikola Anđić

Zamor, gubitak čula mirisa i bolovi u grudima su neki od najpoznatijih dugotrajnih posledica preležanog kovida, međutim, prema najnovijim istraživanjima, skoro četvrtina bivših pacijenata se suočava sa opadanjem kose.

Studija, objavljena u časopisu “Lanset”, otkriva da je 359 ljudi od 1.655 hospitalizovanih u Vuhanu, odnosno 22 procenata, doživelo gubitak kose šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, preneo je Dejli mejl.

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj, kao što je zarazna bolest i samo je privremen, ali bi kovid mogao da izazove alopeciju, gde je gubitak kose trajan.

Kineski autori su želeli da istraže dugotrajne zdravstvene posledice kovida, poznatije kao “produženi kovid”.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako su rekli, ovi simptomi ostaju i dalje većim delom nejasno, iako Nacionalna javna služba Engleske (NHS) uključuje listu od 14 posledica, među kojima su malaksalost, kratak dah, nesanicu, vrtoglavicu, bolove u zglobovima, depresiju i anksioznost.

Gubitka kose nema na NHS listi.

– Cilj ove studije je da se opišu dugotrajne posledice na pacijente koji su preležali kovid – navode autori sa Kineske akademije medicinskih nauka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike