Lazanski otkriva šta se krije iza sankcija koje EU uvodi Rusiji: Za sve je kriv Borelj!

24.02.2021

17:28 >> 18:57

0

Autor: M.Vukićević

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski nove sankcije povezuje sa neuspešnom posetom Borelja Moskvi

Lazanski otkriva šta se krije iza sankcija koje EU uvodi Rusiji: Za sve je kriv Borelj!
RTS/Printscreen

Na sastanku visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosepa Borelja i šefova diplomatija zemalja članica odlučeno je da se uvedu sankcije protiv ruskih zvaničnika za koje Brisel tvrdi da su odgovorni za represiju nad liderom opozicije Aleksejem Navaljnim. Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski nove sankcije povezuje sa neuspešnom posetom Borelja Moskvi.

Na listi koju predlaže Žosep Borelj treba da se nađu četvorica zvaničnika među kojima su državni tužilac i šef ruske federalne zatvorske službe.

Sankcije će biti uvedene za nedelju dana, čime je, prema Borelju, prvi put primenjen “globalni režim ljudskih prava EU”. Napominje da se prvi put ne koriste samo verbalne osude već i konkretne mere.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da je EU morala da reaguje u slučaju Navaljnog, ali da ostaje otvorena za dijalog sa Moskvom o Siriji, Libiji i pandemiji koronavirusa.

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski kaže za RTS da, prema njegovim saznanjima, predsednik Rusije Vladimir Putin još nije reagovao na taj čin Brisela.

Ocenjuje da je razlog za uvođenje sankcija neuspešna poseta šefa diplomatije EU Žozepa Borelja Moskvi od pre desetak dana, što je, kako smatra, bio fijasko za visokog činovika iz Brisela pošto je doživeo “određenu blamažu”.

Borelju nije bilo dozvoljeno da se sastane sa liderom opozicije Aleksejem Navaljnim, koji je osuđen na dve i po godine zatvora.

“Na Zapadu je došlo do politizacije slučaja i uvođenja novog tremina – ‘mehanizma za zaštitu ljudskih prava'”, što bi, kako razume Lazanski, trebalo da znači da Brisel sebi daje za pravo da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje na svetu.

Prema njegovim rečima, uvođenje sankcija izgleda kao nedostatak konkretne politike EU prema Rusiji.

Pročitajte još:

“Propagandno-psihološki spin”

Lazanski kaže da se je “zanimljivo” da su sankcije usmerene na zamrzavanje navodnih računa zvaničnika u bankama na teritoriji EU, budući da ih oni zasigurno nemaju.

“Reč je o propagandno-psihološkom spinu gde se pokušava insinuirati da komandant Ruske garde, koja broji 800.000 vojnika, ima novac u zapadnim bankama”, kaže Lazanski i dodaje da je to zabranjeno i činovnicima srednjeg ranga.

Lazanski podseća na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da bi bilo koje sankcije EU koje bi udarile na vitalne delove ekonomije zemlje dovele do prekida diplomatskih odnosa sa Briselom.

RTS/Printscreen

S druge strane, ukazao je na podatak da na teritoriji Rusije trenutno posluje četiri hiljade nemačkih kompanija, dodavši da je siguran niko ne želi da ugrozi njihove poslove.

Profesor Radišić: Sankcije ne čine ništa dobro

Profesor Fakulteta bezbednosti i zaštite u Banjaluci Dragan Radišić smatra da se ne radi ni o kakvom autoritarnom sistemu u Rusiji kako ga vidi Brisel, već je reč o modernom ustrojstvu sa demokratskim načelima funkcionisanja, ukazujući na ogromne tehnološke napretke u oblasti kosmonautike, energetike, saobraćaja.

Radišić poručuje da sankcije ne čine ništa dobro.

“Treba se okrenuti dijalogu, koji je jedini put ka boljitku za obe strane”, kaže Radišić.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi