Avionska nesreća koja je Makedoniju zavila u crno: Pogibija predsednika Borisa Trajkovskog dugo je smatrana atentatom

27.02.2021

16:00 >> 09:41

0

Na današnji dan srušio se savion koji je u smrt odveo svih devet putnika

Avionska nesreća koja je Makedoniju zavila u crno: Pogibija predsednika Borisa Trajkovskog dugo je smatrana atentatom
Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 17 godina u avionskoj nesreći poginuo je Boris Trajkovski, tada aktuelni predsednik Republike Makedonije. Avion se srušio u blizini Mostara, a u padu je nastradalo svih devet putnika, sedam članova delegacije koja se uputila na Međunarodnu konferenciju o ulaganju u Bosnu i Hercegovinu i dva člana posade. Avion se prilikom pada raspao na tri dela.

Kako se letelica srušila na miniranom terenu, potraga za telima poginulih trajala je nekoliko dana, a u Bosni i Hercegovini proglašen je Dan žalosti.

Nakon smrti Borisa Trajkovskog počele su da se razvijaju mnoge teorije, a veliki broj ljudi verovao je da pad aviona nije slučajnost, nego da je u pitanju atentat. Posle višegodišnje istrage, 2015. je utvrđeno da su nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi, čime su eliminisana sva nagađanja da je Trajkovski ubijen u planiranom atentatu.

Brzi uspon i iznenadni pad

Boris Trajkovski rođen je 25. juna 1956. godine u selu Monospitovo, u blizini grada Strumice. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta “Sveti Ćirilo i Metodije” u Skoplju 1980, nakon čega se specijalizovao u SAD. Tamo se oženio i prešao u protestantsku veru. Politikom je počeo da se bavi devedesetih godina i brzo je napredovao, da bi 1999. bio izabran za predsednika Republike Makedonije, drugog koji je došao na tu funkciju od proglašenja nezavisnosti.

Za predsednika Republike Makedonije izabran je, posle tri kruga glasanja, 15. decembra 1999. godine, kao kandidat VMRO-DPMNE. Za Trajkovskog je glasalo 52,9 odsto građana Makedonije, dok je njegov protivkandidat iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Tito Petkovski dobio 45,9 odsto glasova.

Profimedia

Za vreme njegovog mandata potpisan je Ohridski mirovni sporazum 2001, čime je završen sukob Nacionalne oslobodilačke armije i makedonskih snaga bezbednosti, i njime su unapređena prava Albanaca u Severnoj Makedoniji. Poznat je kao borac za priznanje ustavnog imena Makedonije u svetu. Nastradao je 26. februara 2004. u avionskoj nesreći na brdu Vršnik u blizini Mostara.

Osim njega, u nesreći je život izgubila i šestočlana delegacija koja je putovala na međunarodnu konferenciju u Mostar – portparol Dimka Ilkova Bošković, odbornici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Mile Krstevski, telohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, kao i pilot i kopilot aviona.

Nakon smrti Trajkovskog organizovana je državna sahrana u njegovu čast i na njegovom nadgrobnom spomeniku stoji stih iz Biblije: “Blago mirotvorcima, oni će se zvati Božijim sinovima”. Na sahrani Borisa Trajkovskog je bilo oko 50 delegacija iz celog sveta.

Obeležavanje godišnjice

Danas će u Severnoj Makedoniji i u Bosni i Hercegovini biti obeležena 17-godišnjica njegove smrti, pišu severnomakedonski mediji.

Кako je najavljeno, predsednik Stevo Pendarovski položiće cveće na grob Trajkovskog i počivališta preminulih članova njegove delegacije na gradskom groblju „Butel“ u Skoplju, dok će delegacije kabineta predsednika isto uraditi ispred spomen-obeležja na mestu nesreće u Rotimlju i na grobu jednog od članova delegacije u Velesu.

Pročitajte još

Ovog 21. februara 15 planinara iz Strumice i Valandova šesnaesti put je marširalo u čast tragično poginulog makedonskog predsednika. Ruta je započeta ispred spomenika „Makedonija“ u Strumici, podignutog u čast Trajkovskog. Zbog pandemije kovida 19, planinari su prošetali do sela Dedino, a danas će proći još jednu etapu u Skoplju do groba drugog makedonskog predsednika na groblju „Butel” u Skoplju, gde će se pridružiti svečanosti povodom obeležavanja 17-godišnjice njegove smrti.

Pored Skoplja, obroncima planine Belasice šetalo je i trideset planinara iz Strumice i Valandova. Popeli su se na vrh Botra, nazvan po Trajkovskom, na nadmorskoj visini od 1.880 metara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike