Preminuo američki diplomata koji je službovao u Srbiji: Bio je u pratnji čuvenog Luja Armstronga tokom posete Jugoslaviji

01.03.2021

09:38

0

Kordek je službovao u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Belgiji, Poljskoj, Venecueli, Bocvani i Vašingtonu

Preminuo američki diplomata koji je službovao u Srbiji: Bio je u pratnji čuvenog Luja Armstronga tokom posete Jugoslaviji
Copyright Arhiva

Penzionisani američki ambasador Džon F. Kordek rođen 9. juna 1938. godine u Čikagu preminuo je utorak, 16. februara u svojoj porodičnoj kući.

Po diplomiranju na Univerzitetu Veber H.S, pridružio se američkim vazduhoplovnim snagama i služio je četiri godine u Strateškoj vazduhoplovnoj komandi.

Kada je završio aktivnu vojnu službu, diplomirao je na Univerzitetu DePaul 1964. godine. Kordek je takođe diplomirao i na Fakultetu za međunarodne studije (SAIS) Univerziteta Džon Hopkins. Ambasador je studirao i na Harvardovoj školi za upravu Džona F. Kenedija i diplomirao je na tri jezika: srpskohrvatski, poljski i španski.

Radio je 26 godina sa USIA-om, ICA-om i američkim Stejt departmentom, dostigavši čin diplomate i američkog ambasadora.

Službovao u Srbiji, bio pratnja Armstronga tokom posete Jugoslaviji

Kordek je službovao u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Belgiji, Poljskoj, Venecueli, Bocvani i Vašingtonu, a takođe je radio u brojnim drugim zemljama kao deo zvaničnih američkih delegacija za spoljnu politiku i javnu diplomatiju. Kordek je 1965. godine radio u spoljnoj službi kao pratnja Luja Armstronga, koji je bio u poseti bivšoj Jugoslaviji zbog koncerta u Beogradu, a u okviru kulturnog programa američkog Stejt departmenta u inostranstvu.

Ambasador Kordek zauzimao je mnoge visoke položaje u američkoj spoljnoj službi, uključujući vršioca dužnosti zamenika ambasadora (DCM) u američkoj ambasadi u Varšavi.

Tokom predsednikovanja Ronalda Regana, Kordek je bio američki direktor za evropska pitanja, a zatim savetnik Agencije, najviši zvaničnik u USIA.

Učestvovao je na sastancima između predsednika Regana i sovjetskog lidera Gorbačova u Ženevi i Rejkjaviku, uključujući one sa Sovjetskim Savezom, Poljskom, Nemačkom i drugim zemljama.

Pročitajte još:

Predsednik Regan imenovao je Kordeka za ambasadora SAD 1988. godine, a američki Senat jednoglasno je potvrdio odluku.

Nakon penzionisanja iz američke službe za spoljne poslove, Kordek se pridružio Univerzitetu DePaul, gde je 15 godina radio kao savetnik fakulteta, a držao je kurseve o Drugom svetskom ratu i holokaustu. Takođe je držao predavanja na mnogim univerzitetima širom sveta.

Predsednik Klinton je 1995. imenovao Kordeka na dva petogodišnja mandata u Američkom savetu za spomen holokausta u Vašingtonu, koji nadgleda rad američkog Memorijalnog muzeja za holokaust. Kordek je bio član Izvršnog odbora Saveta i Odbora za savest, koji nadgledaju genocide širom sveta.

Kordek je bio i svetski putnik. Zadaci u inostranstvu odveli su ga na četiri strane sveta, a kada je otišao u penziju, on i njegova supruga nastavili su putovanja. Voleo je operu, klasičnu muziku i džez.

Džon je bio oženjen sa Alis i imali su dvoje dece, sina Andreja i ćerku Katarinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike