Definisan izgled "kovid pasoša" na nivou Evropske unije: Sadržaće ime i prezime, naziv vakcine...

09.03.2021

11:31 >> 12:37

0

Iako je vakcinacija dobrovoljna, neke avio-kompanije su već najavile da će prevoziti samo vakcinisane putnike

Definisan izgled "kovid pasoša" na nivou Evropske unije: Sadržaće ime i prezime, naziv vakcine...
Copyright Profimedia

Definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa na nivou Evropske unije.

Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnog štaba civilne zaštite, sertifikat će obavezno sadržavati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije, serijski broj i bar-kod preko koga će se očitavati podaci.

– Definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji, ali se on zasada koristi samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sada se intenzivno razgovara i o korišćenju sertifikata za prelazak granice. Sigurno će doći vreme kad će EU doneti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi – rekao je Capak, i dodao da zasada nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na osnovu vakcinacije, ali da postoje bilateralni dogovori.

Tanjug/Fredrik Sandberg/TT via AP)

– I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo sertifikate o vakcinaciji – dodao je Capak.

Kako izgleda sertifikat o vakcinaciji protiv koronavirusa na nivou EU, pogledajte OVDE.

Različiti proizvođači

On je pojasnio da još uvek ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao da sadrži sertifikat, odnosno “kovid pasoš”.

– Postignut je dogovor o samom sadržaju sertifikata. On treba da sadrži ime i prezime osobe, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije i serijski broj vakcine – rekao je Capak.

Takođe, trebalo bi da bude navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rešenje, kaže Capak, biće potrebna minimum tri meseca da to profukncioniše, jer se na nivou Unije još uvek razmatra da li će građani koji su vakcinisani dobiti smart kartice ili kod koji će moći da se očita na mobilnom telefonu.

Pročitajte još:

– Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, ali kako ovde govorimo o velikom broju ljudi, iz cele EU, jasno je da je to veliki posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rešenje – rekao je on.

Brojne kontroverze

Kako je naglasio Capak, zasada se takve potvrde smeju koristiti samo u medicinske svrhe, ali se i na nivou Unije raspravlja o otme kakvu bi sve primenu mogle imati, naročito u sferi turizma.

Iako je vakcinacija dobrovoljna, neke avio-kompanije su već najavile da će prevoziti samo vakcinisane putnike. Deo članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael, na primer, najavljuje da bez takve potvrde građani neće smeti ići na masovna okupljanja, a nevakcinisani zaposleni će raditi u dislociranim kancelarijama i neće smeti da se druže sa ostalima.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, pre svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je vakcinisanje dobrovoljno, te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno vakcina za sve, pa se postavlja pitanje može li vakcina da bude uslov za ulazak, na primer, u avion. Sve to je razlog što ovi “kovid pasoši” još neko vreme neće profunkcionisati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike