Šest država EU obustavilo vakcinisanje AstraZenekom nakon izveštaja o fatalnim neželjenim efektima!

11.03.2021

14:00 >> 14:29

0

Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja

Šest država EU obustavilo vakcinisanje AstraZenekom nakon izveštaja o fatalnim neželjenim efektima!
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Primanje vakcine AstraZeneke, u šest zemalja Evropske unije, Danskoj, Estoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Letoniji i Austriji je obustavljeno, a kao razlog se navodi mogućnost ozbiljnih neželjenih efekata nakon primanja cepiva britansko-švedske farmaceutske kompanije. Naime, danski ministar zdravlja Magnus Heunicke tvitovao je da će ta zemlja obustaviti upotrebu vakcine koja je već bila pod intenzivnim ispitivanjima širom Evrope i dalje.

Kako se navodi primanje vakcine u ovim zemljama neće biti moguće sve dok zdravstvene vlasti ne istraže sve neželjene efekte.

– Zdravstvene vlasti su zbog mera predostrožnosti obustavile vakcinaciju AstraZenekom, nakon saznjanja o mogućim fatalnim neželjenim efektima, poput stvaranja krvnih ugrušaka. Trenutno nije moguće zaključiti da li postoji veza. To treba temeljno istražiti – napisao je Heunicke na Tviteru.

Ova vest dolazi nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) u sredu objavila svoje viđenje niza neželjenih efekata koji su navodno povezani sa primenom vakcine AstraZeneka u Austriji.

Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Austrijske vlasti suspendovale su upotrebu vakcina AstraZeneke nakon što je kod nekoliko osoba dijagnostikovana tromboza (stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima). Jedna osoba je preminula deset dana nakon primanja ove vakcine, dok je druga hospitalizovana zbog upale pluća.

Međutim, Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da “nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja”.

Estonija, Litvanija, Luksemburg i Letonija takođe su obustavile upotrebu ove vakcine nakon vesti iz Austrije. Takođe, u Nemačkoj mnoge doze vakcina koje je ova kompanija proizvela ostaju neiskorišćene zbog zabrinutosti u efikasnost protiv mutacije virusa. Zbog nedostatka studija o efektima na starije ljude, ova vakcina je u Nemačkoj odobrena za mlađe od 65 godina.

Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće obustaviti primenu vakcine AstraZeneke i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga sa krvnim ugrušcima nakon vakcinacije.

Smrtni slučajevi i u Južnoj Koreji

Vlasti Južne Koreje saopštile su početkom marta da istražuju smrt dve osobe koje su imale hronična oboljenja, nakon medijskih izveštaja da su preminule u roku od nekoliko dana od kada su primile vakcinu protiv kovida 19 Astrazeneke.

Šta znamo o vakcini AstraZeneka?

Ova vakcina je jedna od retkih vacina protiv koronavirusa koje su odobrene u EU.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u EU krajem januara upotrebu vakcine farmaceutske firme AstraZeneka i univerziteta Oksford protiv kovidaa 19, za sve osobe stare 18 godina i više, navodeći da je vakcina jednako prikladna i za starije osobe.

Pročitajte još:

– EMA preporučuje izdavanje dozvole za uslovno stavljanje na tržište vakcine AstraZeneke protiv kovida 19 za osobe od 18 godina na dalje – navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela sa sedištem u Amsterdamu, prenosi Frans pres.

BBC piše da jedna doza ove vakcine ima visoku zaštitu i da za više od 80 odsto smanjuje šansu da se neko razboli i zatraži bolničku pomoć.

Ona poreklo vuče istovremeno iz smrtonosne epidemije ebole i šmrcavog nosa šimpanze. Modifikovano je tako da više liči na koronavirus – iako ne može da izazove bolest. Jednom dozom, on uči imuni sistem tela kako da se bori protiv pravog virusa, ako treba. Vakcina može da se čuva u normalnom frižideru i laka je za distribuciju.

Odobrila ju je Velika Britanija, pa Evropska agencija za lekove tako je mogla da se koristi u zemljama EU.

AstraZenekine vakcine su odobrili i Vijetnam, Argentina, Bangladeš, Brazil, Dominikanska Republika, El Salvador, Indija, Malezija, Meksiko, Nepal, Pakistan, Filipini, Šri Lanka, Tajvan, Australija, Kanada, Južna Koreja…

Vakcina AstraZeneke je nazvana “vakcinom za ceo svet” jer je jeftinija i lakša za distribuciju od vakcina konkurencije, a iz sedišta ove farmaceutske kompanije najavljena je proizvodnja preko 200 miliona doza mesečno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike