Brisel razmatra donošenje šokantne odluke: Za koga će važiti "korona pasoši"?

13.03.2021

10:51 >> 11:06

0

Predsednica EK Ursula fon der Lajen tvrdi da bi sertifikati o vakcinaciji mogli da se razviju u naredna tri meseca

Brisel razmatra donošenje šokantne odluke: Za koga će važiti "korona pasoši"?
Copyright Profimedia

Ukoliko se takozvani “korona pasoši” uvedu u EU, neće svi vakcinisani moći da se kreću slobodno zemljama Evropske unije. Naime, predlog za uvođenje ovih pasoša biće iznesen 17. marta, a veoma bitna stavka u njemu biće vrsta primljenog cepiva – u Evropsku uniju će moći da uđu samo oni koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), dok neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.

Ove navode potvrdila je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji.

Izvor iz Brisela otkrio je nekoliko sati ranije da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane cepivima drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Za sada je EMA odobrila vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Moderna i Džonson i Džonson.

Profimedia

Prema navodima izvora, sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije koronavirusa, a kretanje unutar EU za one koji nisu primili odobrenu vakcinu i dalje će biti moguće uz testove i karantin.

“Korona pasoši” biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Pisalo se da su zaštita podataka i moguća diskriminacija ključni problemi za Evropsku komisiju, koja je zadužena za izradu predloga “kovid pasoša”, ali informacije koje su dospele u javnost u petak ukazuju na to da je fokus ipak na izboru vakcine.

Pročitajte još

Predsednica EK Ursula fon der Lajen tvrdi da bi “korona pasoši” mogli da se razviju u naredna tri meseca. U njima bi stajali podaci o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima negativan test i da li je imuna na koronavirus nakon vakcine ili preležane bolesti.

“Kovid pasoši” trebalo bi da omoguće ponovno uspostavljanje međunarodnog putovanja i da spreče još jednu katastrofalno lošu letnju sezonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike