Kuba ima svoju vakcinu! Od danas imunizacija medicinara (VIDEO)

22.03.2021

06:37

0

Vakcinacija Soberanom 2 počeće danas i biće vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika, saopštile su vlasti

Kuba ima svoju vakcinu! Od danas imunizacija medicinara (VIDEO)
Copyright Tanjug/ AP Photo/Majdi Mohammed)

– Kuba je u nedelju najavila da će vakcinisati 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv pandemije u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja svog vodećeg kandidata za vakcinu protiv kovid-19 – Soberana 2.

Vakcinacija Soberanom 2 počeće danas i biće vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

-Kuba bi mogla imunizovati 150.000 ljudi odmah od kovid-19, jer ispitivanje faze 3 ove vakcine pokazuje da je vrlo bezbedno – tvitovao je ministar spoljne trgovine i investicija Rodrigo Malmierka.

Soberana 2 je u poslednjoj fazi kliničkog ispitivanja poslednje tri nedelje, koja uključujuje 44.000 dobrovoljaca.

Kubansko regulatorno telo za lekove u četvrtak je takođe odobrilo drugog kandidata za vakcinu protiv kovida 19 za klinička ispitivanja u kasnoj fazi, nazvanog Abdala.

Kuba prolazi kroz najgori period od početka pandemije nakon otvaranja granica krajem prošle godine.

Pročitajte još

Ostrvo sa 11 miliona stanovnika svakodnevno registruje 600 do 1.000 novih slučajeva, znatno iznad rezultata ili šačica dnevno tokom većeg dela prošle godine.

Od početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svetu po glavi stanovnika.

Vlada se obavezala da će ove godine vakcinisati celokupno stanovništvo jednom od svojih pet eksperimentalnih vakcina u razvoju, navodi Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike