Zašto Kuomo odbija da podnese ostavku? Svi skandali pre ovoga dočekani su "na nož", a glasači sada imaju drugačije mišljenje

23.03.2021

15:02

0

Guverneru Njujorka rejting nije opalo koliko se očekivalo zbog optužbi koje su trenutno upućene na njegov račun

Zašto Kuomo odbija da podnese ostavku? Svi skandali pre ovoga dočekani su "na nož", a glasači sada imaju drugačije mišljenje
Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

Guverner Njujorka Endrju Kuomo bori se za opstanak u kancelariji, odolevajući pozivima nekoliko demokratskih kolega da podnese ostavku posle navoda o seksualnom uznemiravanju i prikrivanju broja mrtvih od koronavirusa u staračkim domovima.

On bi eventualno mogao da bude impičovan ili smenjen, ali teško da će podneti ostavku ukoliko podrška koju trenutno ima bude ostala na tom nivou, jer se ispostavilo se da je ideja o njegovom povlačenju popularnija među političarima nego među glasačima.

Za šta se Kuomo optužuje?

Endrjua Kuomoa za seksualno uznemiravanje optužilo je osam žena, koje su uglavnom bile njegove saradnice u trenutnoj kancelariji. Jedna od njih, koja je želela da ostane anonimna, tvrdi da joj je guverner Njujorka zavukao ruku ispod majice. Ovi navodi trenutno se istražuju.

Osim toga, u toku je i druga istraga. FBI i savezni tužioci Bruklina istražuju da li je Kuomoova administracija bila umešana u prezentovanje netačnih podataka u vezi sa brojem umrlih od kovida 19 u staračkim domovima. Guverner je navodno ove podatke odlučio da prikrije iz straha od rekacije tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Većina stanovnika Njujorka zapravo ne želi da on podnese ostavku, pokazuje anketa Univerziteta Kvinipijak. Čak 49 odsto Njujorčana smatra da on treba da ostane na mestu guvernera, dok je za ostavku nešto manje ljudi – 43 osto. Od njih 36 odsto smatra da bi trebalo da bude impičovan ili smenjen.

To ne znači da je Kuomo trenutno popularan. Njegov rejting je, prema istraživanju pomenutog univerziteta na 39 odsto, a pre nedelju dana druga anketa pokazala je da je bio na 43 odsto.

Moguće je da će ovi brojevi opadati, jer otkad su se navodi o uznemiravanju pojavili u medijima, rejting mu je opao za 15-20 odsto. Ipak, ovi brojevi nisu toliko loši kada se uzme u obzir sve veći broj poziva da Kuomo podnese ostavku.

Pre nego što je Rod Blagojević impičovan i smenjen sa mesta guvernera Ilionisa, podržavalo ga je manje od 10% ljudi, dok je Ričard Nikson imao podršku 24 odsto građana kada je podneo ostavku.

Kuomoova snaga temelji se dobrim delom na njegovoj demokratkoj bazi. Čak i ako mu ostali glasači okrenu leđa, Nuujork će ostati država u kojoj Demokratska stranka ima veliku većinu.

Tanjuug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

Drugi guverneri država koji su se povukli zbog skandala imali su znatno manju podršku glasačkog tela. Na primer, Robert Bentli, nekadašnji guverner Alabame, imao je negativan rejting među republikanskim glasačima svoje države nakon seksualnog skandala. Njegov rejting bio je najgori od rejtinga svih tada aktivnih političara.

Eliot Spitcer, bivši guverner Njujorka, imao je negativan rejting među demokratskim glasačima ove države – čak 65 odsto njih tražilo je njegovu ostavku posle seksualnog skandala.

Pročitajte još

Još uvek nije jasno kako će se dalje odvijati situacija sa Kuomoom, a jedno od najvažnijih pitanja ostaje da li će se ponovo kandidovati za guvernera Njujorka ukoliko ne bude smenjen. Većina glasača (66 odsto po anketi Univerziteta Kvinipijak), uključujući većinu demokrata (52 odsto), ne bi želela da se to desi. Ali u državi koja nije izabrala republikanca za ovu poziciju duže od decenije, Kuomo i dalje ima potencijalno velike šanse da ponovo bude izabran za guvernera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike