Opasno oružje u rukama nepredvidljivog lidera: Kolika je trenutna vojna snaga Severne Koreje?

26.03.2021

20:00 >> 06:19

0

Kim Džong Un demonstrira silu kad god je u prilici, a činjenica je i da ima čime i da se pohvali

Opasno oružje u rukama nepredvidljivog lidera: Kolika je trenutna vojna snaga Severne Koreje?
Copyright Profimedia

Projektili koje je Severna Koreja ispalila u prethodna dva dana pali su more, ne povredivši nikog, ali stručnjaci kažu da je njihovo lansiranje dokaz da vojni arsenal Kim Džong Una raste i da predstavlja sve veću pretnju Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

– SAD i njeni azijski saveznici smatraju Severnu Koreju ozbiljnom sigurnosnom pretnjom. Severna Koreja mogla bi da ima više od 60 nuklearnih bojevih glava, a uspešno je testirala projektile koje bi mogla da ispali na SAD – saopšteno je iz Saveta za inostrane odnose nakon izveštaja o vojnim sposobnostima Pjongjanga, koji je dopunjen u novembru.

Balistički projektili koje je Pjongjang testirao u četvrtak druga su proba ove nedelje, ali kako su oni kratkog dometa, ne predstavljaju veliku opasnost za SAD, navodi se u analizi. Ali Japan, najveći saveznik Amerike na Pacifiku i zemlja u kojoj se nalazi veliki broj vojnih baza SAD u kojima su hiljade američkih vojnika, nije mogao da ne reaguje na ove pretnje.

Premijer Jošihide Suga označio je lansiranje pomenutih projektila kao “pretnju miru i bezbednosti” njegove zemlje.

Severna Koreja već je demonstrirala da ima projektile koji mogu da dosegnu do Japana kada je 2017. testirala dva projektila koja su preletela preko Japana i pala u Tihi okean. Kasnije iste godine Pjongjang je testirao interkontinentalne balističke rakete Hwasong-15, koje su projedrile nebom iznad Japana i pale u vode koje pripadaju ovoj državi. Ako bi takav projektil putovao standardnom putanjom, mogao bi da pređe 13.000 kilometara, tvrdi Dejvid Rajt, ekspert iz Unije zabrinutih naučnika.

Profimedia

– Takva raketa mogla bi da dopre do Vašingtona i do bilo kog dela kontinentalne Amerike – rekao je on, ističući da toliki domet ne bi bio moguć ukoliko bi projektil sa sobom nosio tešku nuklearnu bojevu glavu.

Ipak, i najmanja nuklearna bojeva glava može da nanese veliku štetu. Atomska bomba koja je bačena na Hirošimu 1945. ubila je 70.000 ljudi prilikom inicijalnog udara, dok je desetine hiljada stanovnika umiralo lagano od opekotina ili bolesti koje je izazvala radijacija. Severna Koreja je uspešno testirala bombe jednake veličine i mnogo veće.

Najveći projektil Severne Koreje

Kim Džong Un je u oktorbu prošle godine predstavio najveći projektil svoje zemlje – unapređenu verziju rakete Hwansong-15 – koja je tokom vojne parade prošla ulicama Pjongjanga na jedanaestosovinskoj platformi za lansiranje. Stručnjaci su posle parade rekli da je uočljivo da je ovaj projektil “mnogo veći i znatno snažniji od svega što postoji u arsenalu Severne Koreje”.

Iz saveta za inostrane odnose tada je saopšteno da prikazani projektil još nije testiran, pa da se zbog toga njegove mogućnosti još ne mogu znati.

Profimedia

– Analitičari kažu da bi on potencijalno mogao da ponese nekoliko bojevih glava ili varalica koje bi zbunile odbrambedni sistem – navodi se u izveštaju, u kom piše i da je Severna Koreja uspešno testirala nuklearne bombe u šest navrata, 2006, 2009, 2013, dva puta 2016. i 2017. i da je svaka od ovih eksplozija bile snažnija od prethodne.

Test koji je sproveden 2017. bio je najveći, sa razarajućom moći od 250 kilotona TNT-a. Poređenja radi, bomba bačena na Hirošimu imala je razarajuću moć od 16 kilotona.

Ipak, bez obzira na to što je uspešno detonirala bombe, Severna Koreja tek treba da demonstrira da može da ih postavi na balistički projektil. Ovi projektili imaju pogon samo u prvim fazama leta, nakon čega počinju da padaju na svoju metu.

Projektili dugog dometa napuštaju Zemljinu atmosferu nakon lansiranja, a kako bi pogodili svoju metu, bojeve glave na njima moraju da prežive toplotu koja se stvara prilikom ponovnog ulaska u atosferu. Sa napretkom koji je Severna Koreja napravila – naročito prateći Kimov program modernizacije projektila – može se očekivati da Pjongjang u nekom trenutku savlada i ovu tehničku poteškoću, tvrde stručnjaci.

Severna Koreja pravi sve više i više projektila, i onih koji bi mogli da ponesu nuklearne bojeve glave i običnih. U saopštenju južnokorejskog Ministarstva obrane 2020. pisalo se da Pjongjang ima 13 raketnih brigada, a na vojnoj paradi u oktobru predstavljeno je devet projektila, uključujući i masivni ICBM i balističku raketu za podmornicu.

Profimedia

– Očekuje se da Severna Koreja nastavi da unapređuje svoje nuklearne i raketne mogućnosti u ime jačanja odbrambenih sposobnosti i da mobilizuje sve moguće ljudstvo i resurse sa ciljem da poboljša život svojih građana do 2022. godine, kada će obeležiti 110. rođendan Kim Il Sunga – navodi se u saopštenju.

Milionska vojska

Vojska Pjongjanga razvila je nove lansere za ispaljivanje više raketa odjednom, koji bi mogli da pošalju projektile bilo gde na teritoriju Južne Koreje, kažu iz Ministarstva odbrane ove zemlje, što potencijalnu dovodi u opasnost celu njenu populaciju od 50 miliona ljudi. Zbog toga je skoro 30.000 vojnika SAD u Južnoj Koreji u američkim vojnim instalacijama širom zemlje.

Severnokorejske jedinice za specijalne operacije mogle bi da ugroze bilo koju od ovih baza, kao i infrastrukturu i industriju Južne Koreje, pošto imaju veliki broj malih aviona, helikoptera i brodova.

Osim toga, brojni su i u ljudstvu, bar prema informacijama Ministastva odbrane Južne Koreje, koje procenjuje da Pjongjang ima 1,28 miliona vojnika, što je duplo više od 550.000 južnokorejskih.

Kopnene snage Severne Koreje imaju 4300 tenkova, 2600 oklopnih vozila i 8800 artiljerijskih jedinica. U njenoj mornarici je 430 borbenih brodova i 70 podmornica, dok vazduhoplovne snage imaju 810 borbenih aviona.

Profimedia

Kada je reč o konvencionalnom oružju, Severnokorejci imaju starije i manje napredno od onog koje je dostupno Južnokorejcima i američkim snagama na Korejskom poluostrvu. Ipak, Severna Koreja može lako da napadne Seul, jer se on nalazi svega 50 kilometara od granice.

Pročitajte još

Stručnjaci kažu da je mala verovatnoća da će Severna Koreja napasti Južnu jer bi to moglo da podstane humanitarnu krizu i da označi potencijalni kraj dinastije Kim, ali i da mogućnost napada ne može biti ignorisana.

– Kimov vojni režim i projektili usmereni ka Seulu osiguravaju da konvencionalne sposobnosti Pjongjanga ostanu stalna pretnja za južnog suseda – navodi se u izveštaju Saveta za inostrane odnose.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike