Odnosi Rusije i Amerike nikad nisu bili gori, borba na svim poljima neprestano traje: "To je totalni rat"

26.03.2021

20:00 >> 19:51

0

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić i politikolog Aleksandar Pavić otkrili su za 24sedam šta se kuva u Moskvi i Vašingtonu i koliko je opasna reto

Odnosi Rusije i Amerike nikad nisu bili gori, borba na svim poljima neprestano traje: "To je totalni rat"
Copyright Ilustracija

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nikad nisu bili idealni, ali od dolaska Džozefa Bajdena na vlast dodantno su se zaoštrili. On nije krio da Rusiju i Kinu smatra neprijateljima, ali prošle nedelje šokirao svet izjavivši da je Vladimir Putin ubica. Moskva je negodovala zbog toga, a predsednik Rusije pozvao je američkog na javni dijalog, koji je Bjaden posle nekooliko dana ćutanja odbio.

Svetski i domaći mediji pisali su o ovom slučaju i o sve zategnutijim odnosima dve svestke sile, a profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za 24sedam prokomentarisao je skandalozne izjave Bajdena.

– U tome se najbolje vidi i sam način njegovog dolaska na vlast. To je jedan od njegovih prvih poteza od kad je došao na vlast i u njemu se ogleda nediplomatsko, nedržavničko ponašanje trenutnog predsednika SAD. Sama činjenica da je on već u godinama i da je poprilično dementan, da ne može da kontroliše sebe ni fizički ni psihički govori više o Sjedinjenim Američkim Državama. Kakva država, takav i predsednik. Ako su SAD dobile takvog predsednika, to govori o krizi te države. Bajden je proizvod američkog globalističkog establišmenta. U Americi je od početka sedamdesetih godina prošlog veka dominantna globalistička liberalna elita, koja sebe ne doživaljava ni Amerikancima. SAD su prva država sveta koju je porazio globalizam, još sedamdesetih, posle Ričarda Niksona. On je bio prinuđen da podnese ostavku, da ode sa pozicije predsednika pod pritiskom globalne elite kao moćnog subjekta koji diktira odnose ne samo na zapadu, nego u celom svetu. Od tada ta elita ima svoje političare, svoje intelektualce, koji se pojavljuju u svim državama – rekao je Perišić i dodao:

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

– Bajden je čitavu svoju karijeru gradio na toj globalističkoj liberalnoj i geopolitici i ideologiji, tako da je potpuno logično što on ne voli Rusiju, jer je ona suprotan princip američkom. Pogotovo u poslednjih 10 godina ona je jasno dala do znanja da neće ići trasama globalizma. Čak je 2013. uvela i antiglobalističke zakone. To su zakoni protiv širenja LGBT propagande, zakon za zaštitu verskih osećanja građana, pa zakon o stranim agenturama, da globalistička elita ne može da finansira bilo kakve političke opcije ili stranke i organizacije na prostoru Rusije. Sve to govori o tome da je Rusija na drugoj poziciji u odnosu na globaliste u svetu. To su razlozi zbog kojih Bajden ne voli Rusiju, a iz te mržnje proizilazi i mržnja prema vakcini “Sputnjik Ve”.

Što se tiče ruskog predsednika, on je, prema profesorovom mišljenju, svestan da odnos sa SAD ne može biti bolji i, iako nema glasnu retoriku sličnu Bajdenovoj, jasno daje do znanja u kom pravcu će voditi svoju zamlju i kakve poteze će vući u budućnosti.

Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

– Putin zna da se odnos sa Amerikom ne može poboljšati. Rusija već daje signale da je spremna na dalji otpor SAD i uopšte globalističkoj agendi u svetu. Rusija je jaka iako je u krizi. Ona daje svima do znanja da neće popustiti nauštrb poboljašanja odnosa i protiv svojih interesa i izgradnje države na drugim principima. Rusija se praktično brani, ali je i spremna ma konstruktivno deluje, što se pokazalo i u vreme pandemije. Ona je ponudila svetu svoju vakcinu i 10 zemalja je prihvatilo da proizvodi tu vakcinu, a 54 države sveta su već dobile “Sputnjik Ve”. Ja ne vidim prostor na kom bi oni mogli da se dogovaraju, izuzev možda na temu nuklearnog naoružanja, ali taj dogovor je već postignut.

“Totalni rat na svim poljima”

Aleksandar Pavić, politikolog, kaže za 24sedam da EU ne želi da odobri rusku vakcinu jer je to deo geopolitičke borbe protiv Rusije.

Tanjug/Sputnik Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Alex Brandon

– Jednostavno je, to je totalni rat na svim poljima, informativnim, zdravstvenim, ekonomskim… Neće dopustiti ništa što će povećati rejting Rusije i Kine, čime jasno stavljaju do znanja da je zdravlje ljudi u drugom planu. Ne žele da dozvole da se pojavi bilo kakva konkurencije i to je ključni dokaz da su sankcije deo tog rata. Da pojasnim, ti potezi ne moraju zvanično da se zovu sankcije, ali isključivanje konkurencije da bi se obezbedio sopstveni monopol suštinski to predstavlja – objašnjava Pavić, koji se osvrće i na optužbe predsednika Amerike Džoa Bajdena da je Vladimir Putin ubica.

– To je bila namerna provokacija, kao što je i ona prema Kini na samitu na Aljasci. To je vrlo svesno odrađeno, kako bi se izazvala negativna reakcija, a klika koja upravlja Zapadom ide na zaoštravanje odnosa prema Rusiji i Kini, jer smatraju da je to jedini način da uspore ili suzbiju njihov rast na svim poljima – ističe naš sagovornik.

Pročitajte još

Kako kaže, Zapadne elite svesne su da više ne mogu da pobeđuju u slobodnoj konkurenciji, pa se koriste drugim sredstvima, čime pokušavaju da opravdaju teze zašto ne mogu ruske vakcine, zašto treba ukinuti Severni tok 2.

– To je vrsta jednog informativnog rata, koji je prerastao u hibridni. Zašto? Zato što je najveći strah Zapada oduvek bio da se pojavi neki rival koji bi mogao da ovlada evroazijskim prostorom, a Rusija i Kina su sve bliži tom delu i Amerika će učiniti sve da ih zaustavi u toj nameri – zaključuje Pavić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike