Konačno: SZO otkrio šta je najverovatniji scenario nastanka koronavirusa!

29.03.2021

08:59 >> 09:40

0

Još nije poznato da li će izveštaj biti menjan pre objavljivanja

Konačno: SZO otkrio šta je najverovatniji scenario nastanka koronavirusa!
Copyright Profimedia

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o poreklu kovida 19 navodi se da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti i da je veoma mala verovatnoća da je reč o propustu u laboratoriji, prenosi AP nacrt izveštaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je danas dobila zasad poslednju verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.

Pročitajte još:

Još nije poznato da li će izveštaj biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izveštaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima u vezi s poreklom koronavirusa, osim hipoteze da je on “pobegao” iz laboratorije.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redosledu verovatnoće. Zaključili su da je prenos virusa preko druge životinje vrlo verovatan. Ocenili su i da je direktno širenje sa slepih miševa na ljude verovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima “hladnog lanca“ moguće.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za javnost u narednih nekoliko dana.

Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid 19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike