"Kina i Rusija profitirale od blokade Sueckog kanala"

31.03.2021

13:09

0

Sueckim kanalom prolazi 12 posto svetskog teretnog prometa, a ujedno je jedan od najprometnijih puteva za isporuke nafte u svetu

"Kina i Rusija profitirale od blokade Sueckog kanala"
Copyright Tanjug/Cnes2021, Distribution Airbus DS via AP

Privremena blokada Sueckog kanala omogućila je Rusiji i Kini da bolje promovišu svoje trgovinske rute i dovedu u pitanje američki model globalizacije, napisao je francuski novinar specijalizovan za ekonomske teme Frankois Lenglet u komentaru koji je objavio “Le Figaro”.

– Ekonomske posledice incidenta možda su beznačajne, ali geopolitičke zaista postoje. Odmah nakon nasukavanja broda “Ever Given”, Rusija je predložila alternativni put između istoka i Evrope koji je pet hiljada kilometara kraći nego Sueckim kanalom. Kina je učinila isto s Polarnim putem svile – kaže Lenglet.

Kinezi i Rusi izazivaju Amerikance

Naglašava da se sposobnost stvaranja trgovačkih puteva i nadzora nad njima uvek smatrala obeležjem moći. Novinar podseća da su Suecki kanal izgradili Evropljani, uključujući Francuze. Nakon Prvog svetskog rata za njegovu odbranu bila je odgovorna Velika Britanija.

– Ubrzo ustupa mesto novom svetskom vođi, Sjedinjenim Državama, koje su kontrolisale trgovinske puteve tokom 20. veka – kaže Lenglet.

Pročitajte još:

– Danas američku dominaciju izazivaju Kina i Rusija, koje žele da ponude vlastiti model globalizacije vlastitim trgovinskim putevima – zaključuje on.

Sueckim kanalom prolazi 12 posto svetskog teretnog prometa, a ujedno je jedan od najprometnijih puteva za isporuke nafte u svetu. Kroz njega prolazi osam posto brodova koji prevoze plin. Kanalom prođe 19 hiljada brodova godišnje ili više od 50 dnevno.

Podsetimo, ceo svet danima je bio u iščekivanju šta će se desiti sa gigantskim brodom “Ever given” koji je blokirao Suecki kanal, što je predstavljalo opasnost za regionalnu, ali i svetsku ekonomiju. Najmanje 300 brodova bilo je zarobljeno i nije moglo da nastavi put, a niko se nije osuđivao da krene zaobilaznom rutom oko Rta dobre nade.

Posle šest dana, on je oslobođen, pokrenuo se, a ta vest proslavljena je uz brodske sirene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike