Zaleđena u vremenu: Na dnu Crnog mora pronađena oblast koja je i posle 12.000 godina ostala "zarobljena" u ledenom dobu

02.04.2021

11:00 >> 11:31

0

Globalno zagrevanje moglo bi da promeni dno mora, koje je u istom stanju već 120 vekova

Zaleđena u vremenu: Na dnu Crnog mora pronađena oblast koja je i posle 12.000 godina ostala "zarobljena" u ledenom dobu
Copyright Pixabay

Novo istraživanje pokazalo je da u najdubljem delu Crnog mora postoji sistem gasnih hidrata koji tek treba da se prilagodi toplijim vremenskim uslovima nakon poslednjeg ledenog doba, koje se završilo pre 12.000 godina.

Istraživači koji su došli do ovog otkrića složili su se da su otkrili “veoma dinamičnu situaciju” koja je povezana sa “razvojem Crnog mora od poslednjeg ledenog doba”. Njihove analize stanja ležišta gasnih hidarata – metana zarobljenog u molekulima vode koji izgledaju kao led – pokazale su da se radi o odloženom odgovoru na klimatske promene.

Podaci koji su prikupljeni na mestima bušenja u Crnom moru u Rumuniji ukazali su da se nivo slobodnog metana koji se nalazi ispod morskog dna ne poklapa sa nivoom koji postoji na drugim lokacijama.

– Ovo pokazuje da sistem gasnih hidrata u Crnom moru i dalje reaguje na klimatske promene koje su počele na kraju poslednjeg ledenog doba – navodi se u izveštaju.

Pixabay

Važan deo ove studije odnosi se na “zonu stabilnosti gasnih hidrata” – najnižu tačku na kojoj se gasni hidrati formiraju pod dejstvom temperature i pritiska.

– Sa naše tačke gledišta, granica stabilnosti gasnih hidrata već se približila toplijim uslovima ispod površine, ali slobodni metan, koji se uvek nalazi na donjoj granici, još uvek nije dostigao uspon te vrste – rekao je Majkl Ridel, jedan od kooautora studije.

Pročitajte još

Samo okruženje Crnog mora znatno se promenilo od ledenog doba. Nivo mora je za 100 metara viši, slana voda Mediteranskog mora uspela je da raširi vodenu površinu koja je ličila na jezero, a globalno zagrevanje podiglo je temperaturu vode na dnu.

Studija je istakla i složene reakcije i vremenske skale klimatskih promena u morskom okruženju, pružajući više podataka o očekivanim posledicama savremenih klimatskih promena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike