Najdublja olupina na svetu krila tajnu o herojstvu posade: Istina otkrivena posle skoro 8 decenija

03.04.2021

11:20 >> 11:27

0

Kapetan je sa znatno manje brodova napao nadmoćnog neprijatelja, a nakon poraza prvi se bacio preko ograde

Najdublja olupina na svetu krila tajnu o herojstvu posade: Istina otkrivena posle skoro 8 decenija
Copyright Youtube/War History Online

Najdublja olupina na svetu, razačarač Sjedinjenih Američkih Država iz Drugog svestkog rata, konačno je u potpunosti istražena i mapirana. Ostaci broda “USS Johnston” leže na dubini od 6500 metara u Filipinskom moru. Njihova lokacija bila je poznata, ali je sada istraživačka ekipa prvi put uspela da mapira i snimi celu olupinu.

“Caladan Oceanic”, američka privatna kompanija koja se bavi okeanskim ekspedicijama, istražila je olupinu 31. marta. Osnivač kompanije, Viktor Veskovo, poznat je po tome što drži rekord kao prva osoba u istoriji koja je bila na vrhu svakog kontinenta na svetu, na oba pola i na dnu svih okeana. Istraživši “USS Johnston”, Veskovo je ostvario još jednu svoju želju – ronio je pored najdublje olupine na svetu.

Potopljen tokom Bitke u zalivu Lejte

Razarač “USS Johnston” potopila je japanska mornarica 24. oktobra 1944, tokom bitke kod Samara, jedne od četiri pomorske bitke koje nose zajednički naziv Bitka u zalivu Lejte, koja je najveći pomorski sukob u istoriji, prema američkoj Komandi pomorske istorije i nasleđa (NHHC). Sem Koks, direktor NHHC, rekao je da nove fotografije olupine otkrivaju herojstvo i istoriju posade koja je potonula s njom.

Youtube/War History Online

Kapetan borda “USS Johnston” bio je komandir Ernest Evans, američki domorodac iz Oklahome, koji je sa još dva razačara i četiri manja broda vodio “Johnston” u napad na daleko nadmoćniju japansku flotu koja se sastojala od četiri borbena broda, šest teških krstarica, dve lake krstarice i 11 razarača.

Youtube/War History Online

U inicijalnom sukobu vatra sa broda “Johnston” pogodila je japansku krstaricu, ali je američki razarač bio teško oštećen tom prilikom i skoro je ostao bez municije. I sam Evans je teško ranjen. Tada je on pregrupisao svoju posadu i “Johnston” je ponovo napao japanske brodove pomoću obližnjeg nosača aviona.

Posle dva i po sata borbe, “Johnston” je ostao bez snage i bio je okružen japanskim brodovima. Evans je naredio posadi da napusti brod, a on se prevrnuo preko ograde i potonuo.

Youtube/War History Online

Potopljena su još dva od tri broda koja su pratila “Johnston”, rekao je Karl Šuster, bivši mornarički kapetan.

Pročitajte još

– Otkriće broda “USS Johnston” poslužilo je kao još jedan podsetnik na herojstvo i žrtve koje su podnete tog dana pre 77 godina – kazao je Šuster.

Od posade koju je činili 327 muškaraca, 186 je umrlo, uključujući i Evansa. Njemu je posthumno dodeljena Medalja časti i tako je on postao prvi američki domorodac u američkoj mornarici koji je odlikovan najvišim vojnim odlikovanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike