Eskalacija tenzija na vrhuncu: Počinju pregovori od kojih zavisi da li će doći do novog rata na Bliskom istoku!

06.04.2021

19:00 >> 21:34

0

Predstavnici zemalja potpisnica sporazuma, sem SAD, u petak su održali virtuelni sastanak kako bi se ispitali načini povratka Amerike u sporazum

Eskalacija tenzija na vrhuncu: Počinju pregovori od kojih zavisi da li će doći do novog rata na Bliskom istoku!
Copyright Ilustracija

Iran i Amerika će danas, sa pozicija međusobnog nepoverenja i uz pomoć međunarodnih posrednika, početi razmenu mišljenja o tome kako da se oživi nuklearni sporazum. Razgovori u Beču, gde je 2015. i potpisan sporazum Irana i šest svetskih sila, trebalo bi da predstavljaju značajan proboj posle gotovo tri godine otkako je administracija Donalda Trampa jednostrano napustila dogovor po kome se Teheranu postupno ukidaju sankcije u zamenu za obavezu Irana da dopusti kontrolu svojih nuklearnih postrojenja.

Predstavnici zemalja potpisnica sporazuma, sem SAD, u petak su održali virtuelni sastanak kako bi se ispitali načini povratka Amerike u sporazum, u skladu sa predizbornim obećanjem Džoa Bajdena.

“Zdrav korak napred”

Ovonedeljni razgovori imaće u fokusu mere koje bi Iran trebalo da preduzme kako bi se vratio ranije prihvaćenim obavezama, ali i korake koji se očekuju od SAD da bi se vratile svojim obavezama, koje su takođe prekršene. Pregovori počinju, to je „zdrav prvi korak napred”, kako saopštava Stejt department, a pošto se Iranu ne žuri, pitanje je da li će biti završeni do predsedničkih izbora u junu. Svaki uspešan epilog bio bi veliki podsticaj predsedniku Hasanu Rohaniju, koji je jedan od arhitekata politike izvođenja Islamske Republike Iran iz izolacije i otvaranja prema Zapadu.

Nova runda posredničkih pregovora stiže šest nedelja pošto su SAD ponudile da se pridruže evropskim partnerima, što je prvi takav diplomatski potez za više od četiri godine.

Amerikanci su obećali da će ukinuti sankcije uvedene u Trampovo vreme čim Iran smanji proizvodnju obogaćenog uranijuma i ponovo dopusti slobodan pristup međunarodnim inspektorima. Iran je na Trampove kaznene mere uzvratio podizanjem proizvodnje obogaćenog uranijuma i ograničavanjem rada inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, što je dovelo do blokade složenog pregovaračkog procesa u kome, sem Irana, učestvuju SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina.

Predstavnici Irana i Sjedinjenih Američkih Država, međutim, neće biti u istoj prostoriji u Beču, jer u Teheranu navode kako neće biti ni direktnih ni indirektnih razgovora dveju država pre nego što SAD ne ukinu oštre sankcije.

Pored toga, Teheran sada odbija postupno ukidanje sankcija. Iranski vrhovni lider ajatolah Sajed Ali Hamnei precizno je početkom meseca, povodom persijske Nove godine, odredio smernice svojim diplomatama: SAD moraju da ukinu sve sankcije, a kada se to verifikuje, Teheran se vraća obavezama iz Bardžama – Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije, kako je zvaničan naziv bečkog sporazuma.

“Ako ne dođe do dogovora, moguć je rat na Bliskom istoku”

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže za 24sedam da Amerika ima samo dve opcije na raspolaganju.

– Prva opcija je da se dogovore sa Teheranom, a druga je da izvrše invaziju na Iran. Pošto druga opcija nije realna, Americi ostaje da revitalizuje dogovore sa Iranom, a da ne ponudi alternativu. Predsednik Bajden će sigurno nastaviti Obaminu politiku radi dogovora sa Iranom. Ovog puta neće biti lako, biće mnogo teže nego što je bilo ranije kada su pregovarali. Ne preostaje im ništa sem dogovora, u suprotnom, Izrael dolazi u veliku opasnost. Podsetiću da je zvanična politika Irana da uništi Izrael, i to je njihov zvanični stav, zato Amerika insistira na tome – objašnjava on.

Profimedia

Kako kaže, zemljama pregovaračima takođe nije u interesu da dođe do eskalacije ili rata na Bliskom istoku.

– Ni Rusiji ni Kini to nije u interesu. Kini to ne odgovara iz privrednih razloga, jer je Iran njihov veliki ekonomski partner, i ako bi došlo do sukoba, cene energenata bi otišle u nebo. Rusiji takođe ne odgovara konflikt zbog njihovih saveznika. Ponavljam, ne verujem da će sve ići glatko, najviše zbog toga što su Iranci prevareni. Tu je grešku, između ostalih, napravio i Tramp, jer u trenutku je srušio nešto što nije bilo idealno, a nije imao alternativu za taj sporazum. Sve je urađeno bez plana, i jedino što postoji, ukoliko ne dođe do dogovora, jeste rat. A ukoliko do toga dođe, sigurno ćemo videti eskalaciju odnosa između Irana i Saudijske Arabije i Irana i Izraela – zaključuje Rajić.

Ubijen “mozak operacije”

Situacija između Irana i SAD dodatno se pogoršala kada je ubijen iranski naučnik Mohsen Fakhrizadeh nakon napada na njegov automobil u Absardu, gradiću istočno od Teherana.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Javad Zarif osudio je ubistvo kao “čin državnog terorizma” i rekao da postoje “ozbiljne naznake uloge Izraela” u atentatu. Fakhrizadeha, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana, zapadne obaveštajne službe smatrale su “mozgom” tajnih iranskih napora za razvoj nuklearnog oružja.

Diplomatsko natezanje

Ali Akbar Salehi, šef iranske organizacije za atomsku energiju, uverava da je povratak na nivoe obogaćivanja uranijuma predviđene sporazumom moguć za nekoliko meseci. Teheran se istovremeno protivi svakoj reviziji ugovora, što je osnovno američko polazište, pošto Vašington očekuje da novi sporazum, po rečima državnog sekretara Entoni Blinkena, bude „duži i jači”, što znači da bi važio i posle 2030, kada postojećem ističe rok.

Pročitajte još:

SAD bi želele da tekst sporazuma prošire i klauzulama o iranskom raketnom programu i ograničavanju onoga što zovu podrškom Teherana raznim terorističkim grupama. Teheran jasno stavlja do znanja od koga se očekuje prvi korak.

– Konačna politika Islamske Republike je ukidanje svih američkih sankcija – izjavio je predstavnik za medije iranskog Ministarstva inostranih poslova.

Bajden je kod kuće suočen sa pritiscima unutar Kongresa da „prerano” smanjuje pritisak na Teheran, a sudbina sporazuma ponovo je inicirala sukobe unutar iranskog političkog establišmenta. Liberalno krilo očekuje što brže ukidanje sankcija, koje su nanele velike štete nacionalnoj ekonomiji, a konzervativci u redovima vojske i šiitskog sveštenstva zahtevaju reparaciju štete nanete Trampovom odlukom.

Dok traje diplomatsko natezanje oko toga ko treba da učini prvi korak, šef francuske diplomatije zatražio je od svog iranskog kolege Mohamada Džavada Zarifa da se Iran uzdrži od kršenja svojih nuklearnih obaveza. Američki specijalni izaslanik za Iran Robert Melej, jedan od ključnih pregovarača pre šest godina, prema pisanju iranske štampe, izjavio je da Vašington mora da ukine sankcije ukoliko je Iran spreman da odustane od mera odmazde kojima je uzvratio Trampu.

Šta je predviđao nuklearni sporazum?

Iran i šest svetskih sila postigli su 2015. godine istorijski nuklearni sporazum kojim su Iranu ukinute sankcije u zamenu za ograničenje opsega njihovog nuklearnog programa.

Na završnoj plenarnoj sednici zapadnih sila i Irana u sedištu Ujedinjenih nacija u Beču, šefovi diplomatija Evropske unije i Irana potvrdili su da je usaglašen nuklearni sporazum. Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale, poput osiromašenog uranija.

Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje. Po stupanju ugovora na snagu ukinute su sankcije Iranu, ali još tada je rečeno da one mogu biti ponovno uvedene u roku 65 dana ukoliko Teheran ne ispuni dogovoreno.

Profimedia

Predviđeno je i odmrzavanje dela zamrznutog novca u stranim bankama. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini tada je rekla: “Ovo je zajednički sporazum svih strana i šire međunarodne zajednice. To je korak napred kako bi se okončala kriza koja je trajala više od deset godina.” Dodala je da su zapadne sile i Iran posvećeni miru, te da će zajedno nastojati da učine svet sigurnijim.

Ali dogovor nije dugo trajao. Predsednik Tramp je 2018. ponovo nametnuo sankcije Iranu, nakon što se u maju te godine povukao iz sporazuma potpisanog 2015. godine.

Vašington je optužio Iran da krši sporazum i naveo da su SAD konačno rešile da zaustave maligne aktivnosti Teherana, uključujući sajber napade, testiranje balističkih raketa i podršku nasilnim ekstremističkim grupama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike