Igra sa ljudskim životima: Evropska agencija za lekove daje oprečne izjave o "Astra Zeneki", da li je novo saopštenje konačno?

07.04.2021

14:15 >> 14:40

U dva dana objavili dva potpuno različita saopštenja

Copyright AP Photo/Christophe Ena

Evropska agencija za lekove (EMA) potvrdila je mogućnost retkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon vakcinacije “Astra Zenekom”.

Međutim, oni su dodali da ostaju pri pozitivnoj proceni ove vakcine i da bi zgrušavanje krvi trebalo navesti kao ” neželjeni efekat”, uz napomenu da su koristi i dalje veće od rizika. Komitet za bezbednost navodi da bi “neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita trebalo da budu navedeni kao vrlo retki neželjeni efekti“, prenosi DW.

AP Photo/Virginia Mayo

– Zaključili smo da neobični i retki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nus pojave ove vakcine – rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk na konferenciji za novinare.

Navela je da se radi o „reakciji imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se događa pri upotrebi heparina“.

Ipak, EMA je juče saopštila da ne postoji direktna veza između vakcine kompanije “Astra Zeneka” i retkog oblika krvnih ugrušaka, što sada, nakon današnje vesti, izaziva dodatne sumnje kod građana u vezi sa ovom vakcinom.

Pročitajte još:

EMA se juče oglasila nakon što je visoki zvaničnik EMA Marko Kavaleri izjavio kako je, navodno, sada jasno da postoji direktna veza između vakcine “Astra Zeneke” i retkog oblika krvnih ugrušaka, ali razlog za to još nije u potpunosti jasan, objavio je Frans pres, a preneo britanski “Gardijan”.

– Po mom mišljenju, možemo da kažemo već sad da postoji veza između krvnih ugrušaka i vakcine. Ipak, ne znamo još šta tačno uzrokuje ovu reakciju.

Iz EMA je prošle nedelje saopšteno kako će uskoro izdati dopunjenu verziju preporuke za upotrebu vakcine “Astra Zeneke” na sastanku odbora za bezbednost vakcina koji počinje danas i traje sve do petka.

Nemačka, Italija, Francuska i Holandija su nedavno ograničile upotrebu vakcine britansko-švedske kompanije za starije od starije starosne grupe. Britansko telo za vakcinaciju takođe razmatra slične mere.

Razlog za ovo su desetine slučajeva krvnih ugrušaka, od kojih su neki imali smrtni ishod. U Britaniji je recimo bilo 30 potvrđenih slučajeva na 18,1 miliona vakcinisanih. Posebno je zabrinjavajuće to da se ugrušci stvaraju kod mladih osoba i to više nego kod starijih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti