Operacija "Četvrti most" i privatne želje za sprovod: Kakva je procedura za sahranu princa Filipa?

10.04.2021

21:00 >> 13:04

0

Ispraćaj kraljičinog supruga odavno je isplaniran, a neki detalji su već poznati javnosti

Operacija "Četvrti most" i privatne želje za sprovod: Kakva je procedura za sahranu princa Filipa?
AP Photo/Sang Tan

Princ Filip, muž britanske kraljice Elizabete II, umro je danas u zamku Vindzor u stotoj godini, saopštila je Bakingemska palata.

– Sa najdubljim žaljenjem Njeno kraljevsko veličanstvo kraljica objavljuje smrt svog voljenog supruga, Njegovog kraljevskog veličanstva princa Filipa, vojvode od Edinburga. Njegovo kraljevsko veličanstvo preminulo je mirno ovog jutra u zamku Vindzor – piše na zvaničnom Tviter nalogu, koji upućuje na zvanični sajt kraljevske porodice.

O daljoj proceduri javnost će biti naknadno obaveštena upravo na zvaničnom sajtu.

Šta se događa u slučaju smrti člana kraljevske porodice?

Striktna procedura koja se tiče smrti princa Filipa već je osmišljena i nosi naziv Operacija “Četvrti most”. Iako se o njoj ne zna mnogo, poznato je da se sahrana starijih članova kraljevske porodice priprema i po nekoliko godina unapred.

Yui Mok/Pool via AP

Prema ovom planu, kada princ premine javnost mora biti obaveštena, ali na koji će način to biti učinjeno zavisi od doba dana u kojem je smrt nastupila.

Kraljica Elizabeta II je prva obaveštena, ukoliko nije bila pored njega u trenutku smrti. Zatim su obavešteni članovi porodice, pa lord Čemberlen, koji je prvi čovek kraljevske kuće, a tu funkciju trenutno obavlja nekadašnji šef obaveštajne službe MI5 Endrju Parker.

On je zatim informisao premijera Velike Britanije, a tek onda je obaveštena javnost.

Kada je u javnost dospela informacija da je princ Filip mrtav, BBC je prekinuo redovni program i saopštio gledaocima da je suprug kraljice Elizabete II preminuo, a radijske stanice pustile su nacionalnu himnu “Bože, čuvaj kraljicu”.

Steve Parsons/Pool via AP

Zastava na Bakingemskoj palati, kraljičinoj rezidenciji u Londonu, spuštena je na pola koplja, a na zvaničnom sajtu kraljevske porodice, koji je dobio crnu pozadinu, pojavilo se saopštenje sa fotografijom vojvode od Edinburga.

Pročitajte još

Širom Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta zastave su spuštene na pola koplja u čast Filipa. “Ceremonijalni štap” u britanskom parlamentu biće prekriven crnom tkaninom, a članovi ovog tela nosiće crne kravate ili crne trake oko ruke.

Na veb-stranici kraljevske porodice kasnije će biti objavljeni i podaci o tome kako građani mogu da dođu do knjiga žalosti, gde će moći da postavljaju cveće i da dođu da mašu zastavama tokom sahrane.

Kraljica je počela sa osmodnevnom žalošću, što znači da će napraviti pauzu od državnih poslova, dok će cela kraljevska porodica biti u žalosti 30 dana.

AP Photo/Matt Dunham

Uobičajene planove za sahranu mogla bi da poremeti pandemija koronavirusa. Zato se veruje da će lista ožalošćenih na sahrani biti svedena samo na porodicu, prijatelje i šefove država Komonvelta, koji će prisustvovati ceremoniji u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor. Filip, koji je proveo 13 godina služeći u britanskoj mornarici, odabrao da ceremonija bude nalik vojnoj sahrani.

Prema navodima svetskih medija, malo je verovatno da će TV kamerama biti dozvoljeno da uđu u kapelu. Posle toga, on bi trebalo da bude sahranjen u mestu “Frogmore Gardens”, gde počivaju kraljica Viktorija i princ Albert.

Umesto u Vestminsterskoj opatiji, pretpostavlja se da će Filpovo telo biti položeno u Sent Džejms palati, gde je bilo telo princeze Dajane nekoliko dana pre njene sahrane 1997. godine.

Prema pisanju stranih medija, princ Filip je pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće, iako ima prava na državnu sahranu.

Lord Čemberlen će biti zadužen za organizaciju sahrane, a sve planove oko ispraćaja potpisaće kraljica. Tokom perioda žalosti ona se neće pojavljivati u javnosti.

Tanjug/Hannah McKay/Pool via AP

Za vreme dok je kraljica u žalosti novi predlozi zakona u Velikoj Britaniji neće dobiti kraljevsku saglasnost da postanu zakon, a državni poslovi biće suspendovani u znak poštovanja.

Tri pogrebne kategorije

Postoje tri kraljevske pogrebne kategorije. Prva je državna sahrana za suverene ili visoko rangirane ljude, koja je organizovana i za Lorda Nelsona i Vinstona Čerčila. Druga je svečana sahrana za članove kraljevske porodice sa visokim vojnim činom, za suverenovu suprugu i prestolonaslednika. Treća je privatna porodična sahrana za ostale članove kraljevske porodice, njihove supružnike i decu.

“Tajms” je ranije pisao da Vestminsterska palata javnost uvek obavesti šest sati ranije kada će telo preminulog biti u Vestminsterskoj dvorani. Ali u ovom slučaju vlastima je rečeno da to neće biti potrebno, zbog čega se zaključuje da je vojvoda od Edinburga želeo privatniju sahranu.

Svi članovi porodice tokom putovanja moraju sve vreme uz sebe da imaju crnu odeću za svaki slučaj. Ovo je postalo pravilo kada je 1952. godine preminuo kralj Džordž VI, otac kraljice Elizabete II. Kako su kraljica i Filip tada bili u Africi, sa sobom nisu imali crno odelo, a morali su hitno da se vrate u London. Ipak, pre nego što je kraljica izašla iz aviona, doneta joj je odgovarajuća odeća, pa je iz njega iskoračila u crnini.

Pročitajte još

Od kada je javnost saznala za smrt princa Filipa, svi članovi kraljevske porodice doslovno su zavijeni u crno i ne postoji šansa da će se u javnosti pojaviti bez crnine. Postoji mogućnost da muškarci takođe nose i crnu traku oko ruke.

Porodica otkazuje sva društvena dešavanja, mada se strani mediji pitaju da li će “ispoštovati” neke već ugovorene angažmane.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti