Nevin muškarac proveo 44 godine u zatvoru, država ga ponizila odštetom koju mu je dala: "Moj život vredi više"

10.04.2021

07:00 >> 14:50

0

Mnogi su ga podržali u nameri da istera pravdu

Nevin muškarac proveo 44 godine u zatvoru, država ga ponizila odštetom koju mu je dala: "Moj život vredi više"
Copyright Profimedia

Roni Long (65) proveo je 44 godine u zatvoru u Severnoj Karolini zbog zločina koji nije počinio, a sada planira da krene u pravnu borbu jer je kao odštetu dobio samo 750.000 dolara.

Long je optužen za silovanje belkinje 1976.,a porota, u kojoj su svi bili belci, zaključila je da je kriv za pljačku i silovanje, zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

Kada je njegova nevinost utvrđena u decembru 2020, sud ga je oslobodio uz obrazloženje da je pogrešno osuđen.

Nakon izricanja presude ustanovljeno je da su policajci namerno skrivali materijalne dokaze, a kako je ustanovljeno da je Long nevin, njemu prema zakonu SAD pripada 50.000 godišnje. Ipak, on je dobio samo 750.000 dolara, što znači da mu je plaćemo samo za 15 godina zatvora.

– Iako je zahvalan što je dobio 750.000 dolara, ovaj iznos nije adekvatna nadoknada za 44 godine robije. Bio je iza rešetaka kad su mu oba roditelja umrla, kad je njegov sin slavio rođendane i diplomirao. Izgubio je sve za te 44 godine i definitivno zaslužuje više nego što je dobio – rekao je Džejmi Lau, Longov advokat.

Printscreen Instagram/freeronnielong0247905

Long sada kaže da se nada da će uspeti da se izbori da dobije ono što mu pripada od države koja ga je, kako smatra, namerno smestila u zatvor.

– Ispostavilo se da su namerno hteli da me smeste iza rešetaka. Kako moj život može da košta samo 750.000 dolara? Nikad ne bi trebalo da postoje ograničenja na čovekov život – kazao je Long.

Mnogi su ga podržali u nameri da istera pravdu, ali mu se zakonodavci do sada nisu javljali, a on čeka da se poklope sve kockice kako bi pokrenuo proces.

– To mora da se uradi, jer ono što se desilo meni može se desiti i vama – rekao je on, dodajući da će učiniti sve da dobije ono što mu pripada.

Long smatra da ceo zakon treba da bude promenjen, jer on nije jedini kom se desilo da greškom bude osuđen.

– Najmanje dva muškarca su oslobođena posle više od 44 godine zatvora, što je dokaz da je kompenzacioni statut neadekvatan – rekao je on.

Pročitajte još

Long je priznao da je srećan otkad je na slobodi, jer ima dosta ljudi oko sebe koji mu pomažu da dođe do pravde. Kupio je automobil o kom je uvek maštao, a on i njegova žena planiraju da kupe novu kuću.

– Sada živim, sada sam ponovo među živima. Živim, ja sam hodajući primer druge šanse -zaključio je Long.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike