Japan ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u more!

13.04.2021

09:48 >> 11:15

0

Autor: M.A.A.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti

Japan ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u more!
Profimedia

Vlada Japana je donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je danas ambasadora Japana u Seulu Koičija Aibošija na razgovor povodom odluke vlade u Tokiju da ispusti zagađenu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u more, prenosi južnokorejska informativna TV mreža YTN .

Profimedia

Rojters je ranije izvestio da je ministarstvo spoljnih poslova Kine odluku valde Japana nazvalo “neodgovornom”. Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik – najbolje rešenje, preneo je AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Pročitajte još:

Tokijska elektro kompanija (TEPKO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean “najrealističnija i neizbežna opcija”.

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine. Ta količina vode dovoljna je da se napuni 500 olimpijskih bazena.

Amerika podržala odluku

Američka administracija izrazila je danas podršku odluci vlade Japana da ispusti kontaminiranu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uz ocenu da je takva odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima.

– Vlada Japana je postupila transparentno u donošenju ove odluke – saopšteno je iz Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi