Piše se istorija: Prvi let helikoptera iznad površine Marsa (VIDEO)

19.04.2021

12:17 >> 12:40

0

Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera Perzeverans, koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put

Piše se istorija: Prvi let helikoptera iznad površine Marsa (VIDEO)
Copyright NASA

Minijaturni robot-helikopter “Indženuiti” američke svemirske agencije (NASA) je rano jutros izveo uspešno poletanje i sletanje na Mars. To je prvi kontrolisani let jedne letelice iznad površine druge planete, saopštila je NASA.

Iz NASA poručuju da bi ovaj uspeh mogao otvoriti put za nove načine istraživanja na Marsu i drugim destinacijama u Sunčevom sistemu, poput Venere i Titana, Saturnovog najvećeg meseca.

Članovi misije u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Anđelesa pozdravili su ovacijama i aplauzom kada su sa Marsa prosleđeni podaci da je letelica, teška 1,8 kilograma, izvela svoj prvi let od 40 sekundi, kako je planirano oko tri sata ranije.

Helikopter je leteo do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera “Perzeverans”, koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put.

NASA je takođe objavila prve slike sa leta helikoptera “Indženuiti”.

Pročitajte još

Ovaj projekat je upoređen sa letom 17. decembrom 1903, kada su braća Orvil i Vilbur Rajt izveli prvi let avionom. Iako su se braća tog dana smenjivala u nekoliko letova, Orvil je bio na čelu kada je avion oborio rekord leteći 120 stopa za 12 sekundi blizu Severne Karoline.

NASA je, inače, prošlog meseca otkrila da je uzorak tkanine veličine poštanske marke iz prvog aviona braće Rajt pričvršćen za kabl ispod solarnog okna helikoptera “Indženuiti”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike