Ko je čovek koji će vrlo verovatno naslediti Kastra na mestu šefa partije: Migel Dijaz-Kanel - predsednik Kube i čovek od poverenja

20.04.2021

07:01 >> 08:06

0

Novi lider će, kažu upućeni, morati ipak da razmotri kako da prevaziđe probleme koje je izazvao ekonomski kolaps usled koronavirusa

Ko je čovek koji će vrlo verovatno naslediti Kastra na mestu šefa partije: Migel Dijaz-Kanel - predsednik Kube i čovek od poverenja
Copyright Profimedia

Raul Kastro, nekadašnji predsednik i premijer Kube, potvrdio je u petak na kongresu Komunističke partije da se povlači sa mesta generalnog sekretara partije. Mediji su objavili da bi na njegovu poziciju u stranci mogao da dođe čovek, koji ga je pre tačno tri godine nasledio na mestu predsednika Kube – Migel Dijaz-Kanel.

Tako je sadašnji predsednik Kube postao prvi  šef države koji je rođen nakon Kubanske revolucije, a prema pisanju medija, od njega se nije očekivalo ni tada, a ni sada da će insistirati na velikim političkim promenama, uprkos tome što pripada mlađoj generaciji političara.

Ko je Migel Dijaz-Kanel?

Po obrazovanju je inženjer elektrotehnike, dok je političku karijeru počeo u svojim dvadesetim godinama kao član komunističke omladine u Santa Klari, gradu poznatom kao mestu poslednje bitke u kubanskoj revoluciji, gde se nalazi mauzolej posvećen Če Gevari. Bio je predavač na lokalnom Univerzitetu dok je istovremeno gradio i svoju partijsku karijeru. Sa 33 godine izabran je za drugog sekretara Mlade komunističke lige.

Kao mladi šef Komunističke partije u provinciji Vila Klara usprotivio se politici partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a koji, kako navode, ne bi opstao da nije bilo Dijaza. Jedino su u tom gradiću održavani rok koncerti koji su tada bili zabranjeni u drugim delovima zemlje, tvrdi lokalno stanovništvo.

I Dijaz je tada slušao rok muziku i nosio dugu kosu.

Profimedia

Na nacionalnom nivou, Dijaz-Kanel pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu kako bi se otvorilo jedno od najslabije povezanih društva putem interneta na svetu. Britanska agencija ističe i da na sastanke često dolazi s tabletom.

Kako navode analitičari, Dijaz-Kanel je kandidat oko kojeg će se najverovatnije postići konsenzus za šefa partije.

U prilog tome govori i podatak da je više od tri decenije radio za Raula Kastra, držeči se partijske linije o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Dijaz-Kanel je 2003. godine izabran za šefa partije u pokrajini Olgin, a 2009. je postavljen za Ministra za visoko obrazovanje. Kastro ga je 2013. izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove “solidne ideološke snage”.

Privržen Kastrovoj ideologiji

Pročitajte još:

Nema prostora na Kubi za one koji teže kapitalizmu, kazao je Dijaz-Kanel u inauguracionom govoru 2018. godine.

– Kubanska spoljna politika ostaće nepromenjena i o svakoj eventualnoj neophodnoj promeni odlučiće kubanski narod – rekao je on.

Veliki deo govora posvetio je hvalama na račun svog prethodnika kome se obratio rečima: „Kubi ste potrebni.“ Dijaz-Kanel je privržen ideologiji, koju je zagovarao Kastro, da kruta državna kontrola ekonomije ostaje najbolji put napretka za Kubu, uprkos decenijama stagnirajućeg ekonomskog rasta.

A svako javno protivljenje partijskoj liniji, rekao je, delo je Kubanaca koji su “mal nacidosi” – rođeni u pogrešnoj zemlji.

Novi lider će, kažu upućeni, morati ipak da razmotri kako da prevaziđe probleme koje je izazvao ekonomski kolaps usled koronavirusa, te kakvu vrstu odnosa želi ovo karipsko ostrvo sa SAD pod rukovodstvom Džozefa Bajdena. Ipak, ono na osnovu čega će Kubanci „suditi“ o novom lideru jeste da li će njihov svakodnevni život biti poboljšan.

Kraj “Kastro ere”

Raulovim odlaskom se završava era vladavine njegove porodice koja je decenijama unazad na najvišim pozicijama u vlasti. Nijedno od dece Kastrovog starijeg brata Fidela, koji je umro 2016. godine, ne obavlja vladine funkcije. Sin Raula Kastra, Alehandro, pukovnik je Ministarstva unutrašnjih poslova Kube, a njegova ćerka Mariela vodi vladin centar koji promoviše LGBTK prava. Zet, general Luis Alberto Rodrigez Lopez-Kalejas, na čelu je rasprostranjene vojne kompanije koja kontroliše državne hotele, marine i infrastrukturne projekte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike