Rusija napravila spisak "neprijateljskih zemalja": Na njemu se nalazi devet država, ali još nije finalizovan

28.04.2021

16:30 >> 15:03

0

Lista je navodno slučajno dospela u medije

Rusija napravila spisak "neprijateljskih zemalja": Na njemu se nalazi devet država, ali još nije finalizovan
Copyright Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske vlaste počele su da sastavljaju spisak “neprijateljskih zemalja”, na kom se za sada nalazi devet država. Postojanje ove liste za televizijski kanal “Rusija 1” potvrdila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prve na spisku zemalja su Sjedinjene Američke Države, a osim njih tu su i Ukrajina, Litvanija, Letonija, Poljska, Češka, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Gruzija.

Odluku o spisku “neprijateljskih zemalja” doneo je ruski predsednik Vladimir Putin uoči dugoočekivanog sastanka s američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji bi trebalo da se održi ovog leta.

Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

– Uvek smo naglašavali da je naša spoljna politika potpuno miroljubiva, ali smo i govorili da potezi koje smatramo neprijateljskim neće ostati bez odgovora. Paket mera koje sad preduzimamo mogu se smatrati odgovorom na takve poteze. Naša država ne preduzima agresivne poteze, nego samo reaguje i štiti našu zemlju od neprijateljskih poteza onih koji su opsednuti nama i onih koji na bilo koji način pokušavaju da zaustave razvoj naše zemlje – rekla je Zaharova.

Poznati ruski analitičar Maksim Sučkov na Tviteru je napisao da se radi o spisku “zemalja kandidata” o kojima se trenutno raspravlja u Kremlju, a koji je navodno neplanirano dospeo u medije. Ipak, on ističe i da je televizijski kanal “Rusija 1” pod snažnim uticajem Putinove vlasti, pa da je zbog toga teško poverovati da je spisak pušten u javnost bez znanja Kremlja.

Putinov portparol Dmitri Peskov saopštio je novinarima da “spisak nije finalizovan” i da ne zna kada će biti završen.

Profimedia

Ruske novine “Izvestija” navode da je spisak zapravo “simboličan” jer su se na njemu našle zemlje koje su proterale ruske diplomate.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je izdalo saopštenje da je naredilo proterivanje sedam diplomata iz ambasada Slovačke, Litvanije, Letonije i Estonije, kao odgovor na proterivanje ruskih izaslanika. Tri slovačke diplomate, dve diplomate Litvanije i po jedan diplomata Letonije i Estonije imaju rok od sedam dana da napuste zemlju.

Pročitajte još

Rusija je ove četiri zemlje optužila za “lažnu solidarnost” sa Češkom, koja je prošle nedelje naredila velikom delu osoblja ruske ambasade u Pragu da napusti zemlju, tvrdeći da ruski špijuni stoje iza eksplozije skladišta municije 2014, dok je Rusija te optužbe odbacila kao “apsurdne”.

Odnosi Moskve i Praga na najnižem su nivou od završetka komunističke ere 1989.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike