Bugari krijumčarili bebe u Grčkoj: Siromašnim majkama obećavali 3.000 evra, novorođenčad prodavali po Evropi!

06.05.2021

07:58 >> 08:05

0

Autor: J.B.O.

Za osumnjičenima je u februaru izdat evropski nalog za hapšenje, pali u Nemačkoj

Bugari krijumčarili bebe u Grčkoj: Siromašnim majkama obećavali 3.000 evra, novorođenčad prodavali po Evropi!
Copyright Profimedia

Bračni par iz Bugarske, za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhapšen je u Nemačkoj, saopštilo je državno tužilaštvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u februaru izdat evropski nalog za hapšenje zbog sumnje u učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je na grčkoj teritoriji krijumčarila novorođenčad.

Iz tužilaštva su naveli da su muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni 29. aprila na jugozapadu Nemačke, te da će uskoro biti izručeni.

Svima preti od pet do 15 godina zatvora.

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2.500 do 3.500 evra. Zatim su ih odvodili i smeštali u stanu u Atinii pre porođaja.

– Nekoliko dana nakon porođaja decu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su, najverovatnije, pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi – navodi tužilaštvo.

Utvrđen je identitet devet žena, sve su, kako je saopšteno, iz siromašnih sredina, čija su deca rođena i prodata u Grčkoj.

Trgovina novorođenim bebama, koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolini Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge delove zemlje, a najčešće je odredište susedna Grčka.

Pročitajte još:

Sporost u postupku usvajanja, koji je ranije znao da potraje i pet godina, podstakla je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018. vreme čekanja je skraćeno, ali mreže još deluju i lakše su “rešenje“ za one koji ne uspeju da usvoje dete na zakonit način.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike