Neurolozi ispituju misterioznu bolest koja hara Kanadom: Lekari zbunjeni, pacijenti imaju napade agresije i ne mogu da hodaju!

06.05.2021

11:06

0

Autor: J.B.O.

Više od godinu dana lekari prate grupu od 43 pacijenta za koje sumnjaju da pate od neurološke bolesti bez poznatog uzroka

Neurolozi ispituju misterioznu bolest koja hara Kanadom: Lekari zbunjeni, pacijenti imaju napade agresije i ne mogu da hodaju!
Pixabay, ilustracija

Lekari u Kanadi sve češće se susreću sa pacijentima koji pokazuju simptome slične Krojcfelt-Jakobovoj bolesti (kravlje ludilo), retkom i fatalnom stanju koje napada mozak.

Međutim, kada su lekari pažljivije proučili niz slučajeva koji uključuju gubitak pamćenja, halucinacije i atrofiju mišića, ostali su zbunjeni.

Više od godinu dana lekari prate grupu od 43 pacijenta za koje sumnjaju da pate od neurološke bolesti bez poznatog uzroka, piše BBC.

Pre gotovo dve godine Rodžer Elis dobio je prve epileptične napadaje tokom proslave 40. godišnjice braka. Elis, muškarac u ranim 60-ima, bio je potpuno zdrav do tog junskog dana i uživao je u penziji. Njegov sin, Stive Elis, kaže da se nakon tog kobnog dana zdravlje njegovog oca naglo pogoršalo.

– Imao je halucinacije, izgubio je na kilaži, bio je agresivan, ponavljao je neke rečenice. U jednom trenutku nije mogao ni da hoda. Tri meseca posle prvih napadaja došli smo u bolnicu gde su nam rekli da veruju da umire, ali niko nije znao zašto – obrazložio je Stiv.

Rodžerovi lekari posumnjali su na Krojcfelt-Jakobovu bolest (CJD), redak i fatalan degenerativni poremećaj mozga kada se kod pacijenata javljaju simptomi poput gubitka pamćenja, promena ponašanja i poteškoća s koordinacijom.

Jedna od nadaleko poznatih kategorija je Variant CJD, koja je povezana s jedenjem kontaminiranog mesa zaraženog ‘bolešću ludih krava’. CJD takođe spada u širu kategoriju moždanih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i ALS-a, u kojoj se proteini u nervnom sistemu pogrešno povezuju.

Međutim, Elisov test na CJD je bio negativan, kao i niz drugih testova koje su sprovodili lekari u pokušaju da utvrde uzrok bolesti.

Njegov sin kaže da je medicinski tim dao sve od sebe da ublaži različite simptome, ali da je i dalje ostalo nejasno šta je uzrok bolesti njegovog oca.

U martu ove godine porodica je dobila delimičnu dijaznogu. Radio Kanada, kanadska javna radiotelevizija, dobila je kopiju dopisa koji je poslat provincijskim lekarima u kome se upozoravaju na pojavu grupe poacijenata koji pokazuju simoptome nepoznate degenerativne bolesti mozga. Veruje se da je i Rodžer Elis jedan od tih pacijenata i sada je pod nadzorom dr Alijera Marera.

Ovaj neurolog sa Univerzitetsko bolničkog centra dr Žorž Dumon kaže da su se lekari prvi put susreli sa zbunjujućom bolešću 2015. godine. U to vreme, radilo se o samo jednom pacijentu i “izolovanom i netipičnom slučaju”.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Međutim, od tada se pojavilo više pacijenata što je bilo dovoljno za lekare da njihovo stanje identifikuju kao sindrom “koji nikad pre nije viđen”.

Trenutno je registrovano 48 pacijenata, muškaraca i žena starih između 18 i 85 godina. Svi slučajevi registrovani su na Akadijskom poluostrvu i Nju Brunsviku. Veruje se da je šest osoba umrlo od te bolesti.

Doktor Marero kaže da su simptomi raznoliki i da variraju među pacijentima. U početku mogu da se pojave promene u ponašanju, poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti, zajedno sa neobjašnjivom boli, bolovima u mišićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba.

Pacijenti često imaju poteškoće sa spavanjem i probleme sa pamćenjem. Mogu se pojaviti brzo napredujuća oštećenja govora koja otežavaju komunikaciju i vođenje tečnog razgovora – stvari poput mucanja ili ponavljanja reči.

Nekoliko pacijenata je imalo prolaznu “Kapgrasovu zabludu”, psihijatrijski poremećaj kada osoba veruje da je neko njima blizak zamenjen varalicom.

– To je prilično uznemirujuće, jer bi pacijent rekao svojoj ženi: ‘Oprostite gospođo, ne možete u moj krevet, ja sam oženjen muškarac’, pa čak i ako supruga navede svoje ime, rekao bi: ‘Vi niste ta osoba’ – objašnjava dr Marero.

Sledeći simptom je brzo mršavljenje i atrofija mišića, kao i poremećaji vida i problemi sa koordinacijom, kao i nesvesno grčenje mišića. Mnogim pacijentima bila je potrebna pomoć štapa, hodalice ili invalidskih kolica.

Neurolozi sada ispituju misterioznu bolest u pokušaju da nađu neku vezu između pacijenata, prirodne sredine, životnog stila, putovanja, izvora hrane i vode… Leka za sada nema i sve što lekari mogu da urade je da im olakšaju bolove i ublaže neke simptome. Za sada se veruje da je bolest stečena, odnosno da nije genetska i da je vrlo verovatno posledica nekog toksina koji kod pacijenata izaziva degenerativne promene, kaže Marero.

Posle brzog početnog pogoršanja, stanje Rodžera Elisa se sada stabilizovalo. Smešten je u dom i potrebna mu je pomoč pri dnevnim aktivnostima, ali i dalje ima problema sa govorom i spavanjem.

Njegov sin je pozvao vladu da bude transparentna u svojim nalazima o bolesti.

– Znam da rade na tome, ali kako se ovo dogodilo”, kaže Stiv. “Svesni smo da će ga ovo ubiti i nadamo se da ćemo odgovore kako se ovo dogodilo dobiti što pre i da će, ako se ispostavi da je ovo moglo da se spreči, neko odgovarati – rekao je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti