Varhelji: EU treba da ide napred s proširenjem

10.05.2021

14:46 >> 15:52

0

Autor: M. I.

Cilj EU je ostao isti, a to je početak pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, rekao je Varhelji

Varhelji: EU treba da ide napred s proširenjem
Copyright Oliver Varhelji Profimedia

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je da Evropska unija treba da ide napred sa proširenjem bloka i da ne može “više da gubi vreme”.

Cilj EU je ostao isti, a to je početak pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, rekao je Varhelji, u intervjuu objavljenom u dnevnom listu “Mađar Nemzet”.

pročitajte još:

On je dodao da je planirano da relevantne međuvladine konferencije počnu u junu, prenosi mađarska agencija MTI.

Što se tiče kontinuiranog veta Bugarske na pokretanje zvaničnih pregovora sa Severnom Makedonijom, komesar je istakao velike napore EU “da reši tu situaciju”.

– Ako ti napori propadnu, moramo razmotriti pokretanje međuvladinih razgovora samo sa Albanijom – poručio je Varhelji, dodajući da “bilateralni spor ne može zadržati ceo proces proširenja”.

Komentarišući Zapadni Balkan, gde je boravio u radnoj poseti prošle nedelje, Varhelji je rekao da EU očekuje da će oko 651.000 doza vakcine Fajzer koju je stavila na raspolaganje regionu značajno povećati efikasnost lokalnih mera zaštite od korona virusa.

Dodao je da EU takođe radi na tome da regionu obezbedi i druge vakcine odobrene u bloku.

Upitan da li će EU snabdevati vakcinama zemlje uključene u njenu politiku susedstva, Varhelji je rekao da je plan da se vakcine obezbede istočnim partnerima, po mogućnosti u okviru šeme slične isporuci na Zapadni Balkan.

– Pored toga, Evropska komisija planira da u bliskoj budućnosti isporuči oko 1,5 miliona doza vakcina na Istok, uz pomoć poljske vlade koja deluje kao posrednik. Još jedna dobra vest je da će Mađarska pomoći Poljskoj u inicijativi – rekao je Varhelji, napominjući pismo ministra inostranih poslova Petera Sijarta koje nudi Evropskoj komisiji doprinos Mađarske za pomoć u isporuci vakcina u region vazdušnim putem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike