Putin saopštio sjajnu vest: Stiže i četvrta ruska vakcina!

18.05.2021

09:26 >> 09:39

0

Autor: J.B.O.

U Rusiji su do sada registrovane tri vakcine protiv COVID-19 - sputnjik V, epivak korona i kovivak

Putin saopštio sjajnu vest: Stiže i četvrta ruska vakcina!
Copyright Pixabay

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će u Rusiji uskoro biti puštena u promet četvrta vakcina protiv koronavirusa.

Putin je rekao da se imunizacija stanovništva sve više ubrzava i da je Rusija zainteresovana za saradnju sa stranim partnerima u borbi protiv pandemije, prenosi RIA Novosti.

U Rusiji su do sada registrovane tri vakcine protiv COVID-19 – “sputnjik V”, “epivak korona” i “kovivak”.

Da podsetimo, Rusija je 6. maja odobrila i upotrebu vakcine protiv koronavirusa “sputnjik lajt“, koja se daje u jednoj dozi.

Prema navodima Ruskog fonda za direktna ulaganja, ova vakcina se pokazala efikasnom protiv svih novih sojeva koronavirusa.

– Rusko Ministarstvo zdravlja, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i Ruski fond za direktna ulaganja saopštavaju da je “sputnjik lajt”, jednostruka doza vakcine protiv COVID-19, dobila odobrenje za upotrebu u Rusiji. Vakcina “Sputnjik lajt”  pokazala je 79,4 odsto efikasnosti prema analiziranim podacima dobijenim 28 dana nakon ubrizgavanja. Nivo efikasnosti od oko 80 odsto veći je od nivoa mnogih vakcina sa dve doze – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Prema njihovoj izjavi, efikasnost “sputnjik lajta” izračunata je na osnovu podataka dobijenih od Rusa vakcinisanih jednom injekcijom, koji nisu primili drugu dozu iz bilo kog razloga tokom programa masovne vakcinacije između 5. decembra 2020. i 15. aprila 2021. godine.

“Sputnjik lajt” je prva komponenta prve registrovane vakcine na svetu protiv koronavirusa “sputnjik V” – rekombinantni humani adenovirusni serotip broj 26 (rAd26).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike