Nesuglasice Rabata i Madrida: Maroko zahteva istragu o lideru pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare

22.05.2021

18:01

0

Autor: A.S.

Vlada u Rabatu je saopštila da će doći do pogoršanja odnosa između dve zemlje ukoliko Gali napusti Španiju bez sudskog procesa

Nesuglasice Rabata i Madrida: Maroko zahteva istragu o lideru pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare
Copyright Pixabay/Efraimstochter

Vlada Maroka zahteva od Španije da pokrene istragu kako je Brahim Gali, lider Fronta Polisario, pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka, ušao u Španiju zbog medicinskog tretmana i da o tim saznanjima obavesti zvanični Rabat.

U zahtevu Rabata se traži da Madrid objasni pod kojim “uslovima, okolnostima i uz prećutni pristanak vlasti se dogodio ilegalni ulazak Galija u Španiju uz korišćenje falsifikovanih dokumenta i lažnog identiteta”, poručio je generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Maroka Fuad Jazur, prenosi Rojters.

Polisario se bori za nezavisnost Zapadne Sahare uz podršku Alžira i prošle godine je najavio da će obnoviti oružanu borbu za nezavisnost koja je prekinuta 1991. godine uz posredovanje UN.

Odluka Španije da pruži gostoprimstvo Galiju, a da o tome ne obavesi Rabat i činjenica da je Gali koristio lažna dokumenta i identitet koje je obezbedio Alžir, izazvali su negodovanje Rabata koji smatra da je Zapadna Sahara deo Maroka.

SAD su prošlog decembra priznale da je Zapadna Sahara deo Maroka u okviru sporazuma kojim su ojačani i međusobni odnosi.

Vlada u Rabatu je prošle nedelje opozvala svog ambasadora u Madridu, a u petak je saopštila da će doći do pogoršanja odnosa između dve zemlje ukoliko Gali napusti Španiju bez sudskog procesa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike