Sud obelodanio datum odluke o Sarkoziju, bivši predsednik Francuske "na tankom ledu"

11.12.2020

11:34

0

Tužilaštvo traži kaznu od četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno

Sud obelodanio datum odluke o Sarkoziju, bivši predsednik Francuske "na tankom ledu"
Copyright Nikola Sarkozi/Profimedia

Nekadašnji predsednik Francuske, Nikola Sarkozi koji je optužen za korupciju, saznaće odluku Suda 1. marta 2021. godine.

– Ova afera je za mene raskršće, ali ako je to cena da se dođe do istine – spreman sam da je prihvatim. Govorio sam vam istinu tokom prethodne tri sedmice, kao i u pritvoru i tokom istrage. I dalje verujem u pravosuđe naše zemlje – rekao je Sarkozi, koga optužnica tereti da je sudiji Žilberu Aziberu ponudio unosan posao u Monaku u zamenu za poverljive informacije iz istrage o navodnim ilegalnim isplatama za svoju predsedničku kampanju 2007. godine koje je primio od vlasnice L’Oreala Lilien Betankur, dok je u sve umešan i advokat Tijeri Hercog.

Tužilaštvo traži kaznu od četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, a isto i za Azibera i Hercoga, uz izricanje petogodišnje zabrane profesionalnog rada za Hercoga.

Sarkozi na suđenju tvrdi: Ja sam žrtva laži
Sarkozi ide u zatvor na 10 godina? Bivši predsednik Francuske na pragu robije

Sarkozi je bio na meti nekoliko pravnih istraga, od navoda da mu je pokojni libijski predsednik Moamer Gadafi finansirao predsedničku kampanju 2007. do navodnog primanja mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, rekao je tužiocima da sprovode “lov na veštice”.

Bivši francuski šef države je početkom ove sedmice, u procesu za korupciju, odbacio optužbe, tvrdeći da “nikada nije počinio ni najmanje koruptivno delo”, najavljujući da će ići “do kraja” kako bi sprao ljagu sa svog imena od optužbi koje mu se pripisuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike