"Dajte nam vakcine ili platite!": AstraZeneka ponovo ide na sud, čeka je kazna od više milijardi?

26.05.2021

20:52 >> 21:28

0

Autor: A. B.

AstraZeneka tvrdi da je ovo slučaj bez osnova

"Dajte nam vakcine ili platite!": AstraZeneka ponovo ide na sud, čeka je kazna od više milijardi?
24sedam / Ilustracija

Advokat Evropske komisije optužio je “AstraZeneku” da čak nije ni pokušala da ispuni svoj ugovor o snabdevanju bloka stotinama miliona doza svoje vakcine i traži odštetu koja bi mogla iznositi milijarde dolara ako ne budu dostavljene, pošto su u sredu u belgijskom sudu započele usmene rasprave.

Blok je anglo-švedsku firmu izveo na sud nakon što nije uspela da isporuči desetine miliona doza, što je, kako je EU rekla, “flagrantno kršenje” njenog ugovora sa 27-članom organizacijom.

AstraZeneka nije ni pokušala da iskoristi sve čime raspolaže – rekao je advokat Evropske komisije, koja je predvodila nabavku vakcina u bloku, Rafael Džaferali.

Na osnovu ugovora, AstraZeneka je trebalo da isporuči 300 miliona doza tokom prve polovine godine, ali sada ima za cilj da isporuči samo trećinu od toga.

EU traži od sudije da naredi proizvođaču vakcina da isporuči 120 miliona doza do jula, 20 miliona više nego što se trenutno očekuje.

Pročitajte još:

Ukoliko AstraZeneka ne uspe da isporuči, EU želi da kompanija plaća 10 evra dnevno po dozi odštete, što bi moglo iznositi milijarde dolara.

Advokati EU takođe su tražili da se preostali ugovor ispuni do kraja septembra, umesto do decembra, na koji se kompanija sada cilja.

– Sa šestomesečnim zakašnjenjem, očigledno je to neuspeh – rekao je Džaerali sudu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti