Fauči i dalje misli da je korona napravljena: Američki mediji dobili od njega više od 3.000 mejlova

03.06.2021

21:48

0

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči je još na početku pandemije kovida 19 izražavao sumnju da je virus možda procurio iz laboratorija

Fauči i dalje misli da je korona napravljena: Američki mediji dobili od njega više od 3.000 mejlova
Copyright Profimedia

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči je još na početku pandemije kovida 19 izražavao sumnju da je virus možda procurio iz laboratorija, pokazuju njegovi mejlovi u koje su uvid imali američki mediji.

Na osnovu Zakona o slobodi informacija, „Vašington post“, Si-En-En i „Bazfidnjuz“ dobili su više od 3.000 stranica privatne elektronske prepiske Faučija od januara do juna 2020. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Američke tajne službe ovih su dana ponovno podgrejale tezu da je novi korona virus možda izašao iz laboratorija u kineskom gradu Vuhanu, iako priznaju da za to nemaju dokaza, a u jednom od mejlova u januaru 2020. koji je Fauči, glavni medicinski savetnik u Beloj kući, dobio od direktora najvećeg biomedicinskog instituta u SAD, navodi se da “neobične osobine” virusa mogu ukazivati na to da je virus “projektovan”.

U maju je Fauči izjavio kako nije uveren da je virus nastao prirodno, podržavajući nastavak istrage.

U prvim mesecima američke vlasti su, kao i vlade ostalih zemalja, raspravljale oko preporuka oko nošenja maski, a u februaru 2020, u prepisci s bivšim američkim ministrom zdravlja, Fauči je naveo da su maske potrebne više da spreče zaražene ljude da infekciju šire drugima, nego što pružaju zaštitu zdravim osobama od zaraze.

Dodao je da maske kupljene u trgovini i nisu delotvorne u zadržavanju virusa koji je dovoljno sićušan da prođe kroz materijal.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Među mejlovima koji su objavljeni ima i onih koje su pisale poznate osobe, direktor Fejsbuka Mark Zakerberg pozvao je Faučija da učestvuje u razgovoru s korisnicima Fejsbuka i odgovara na njihova pitanja o pandemiji, a ubrzo nakon telefonskog poziva sa Bilom Gejtsom, direktor Fondacije “Bil i Melinda Gejts” napisao je da je ozbiljno zabrinut za zdravlje i bezbednost Faučija.

Objavljene elektronske poruke otkrivaju da je Fauči često bio u prilici da demantuje da ga je predsednik Donald Tramp cenzurisao, a Bi-Bi-SI piše ””da su Faučijevi mejlovi slični testu sa mrljama Hermana Roršaha i da u njima svi vide ono što zapravo žele da vide””.

Američke liberalne demokrate ga hvale nakon ovog otkrića, dok je za Trampove pristalice on negativac.

Oni ističu kako mejlovi pokazuju da je slao kontradiktorne informacije o virusu i izokretao nauku, potkopavajući predsednika Trampa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike