AstraZeneka: EU izgubila pravni spor

18.06.2021

13:19

0

Autor: A. B.

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku

AstraZeneka: EU izgubila pravni spor
Copyright 24sedam / Ilustracija

Farmaceutska kompanija “AstraZeneka” je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv kovida-19.

U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da “AstraZeneka” isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine.

Pročitajte još:

Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podseća agencija Rojters.

Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na “AstraZeneku” kao na najvećeg isporučioca vakcina.

– Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog uticaja na kašnjenje – navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je takođe izrazila nadu u obnavljanje saradnje sa EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike