Putin šokirao Francusku: Šampanjac je naš

05.07.2021

14:53 >> 15:28

0

Autor: N.A.

Nova ruska aneksija ovaj put je udarila na šampanjac

Putin šokirao Francusku: Šampanjac je naš
Profimedia

Zakon je usvojen kako bi se zaštitila, piše ruski tabloid Moskovski komsomolac, ruska vinska industrija, a pogotovo ona u Krimu.

Šampanjac je naš i gotovo! -Tako ruski mediji prenose odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da se šampanjcem mogu nazivati samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Nova ruska “aneksija” ovaj put je udarila na naziv šampanjac, penušavo vino koje se proizvodi u francuskoj regiji Šampanji, po kojoj je i taj napitak dobio ime.

Uprkos tome što Francuzi imaju ekskluzivno pravo na taj naziv, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je Zakon Broj 345-F3 na osnovu kog tim imenom mogu da se nazivaju samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Kako “Jutarnji list” navodi, pozivajući se na pisanje ruskih medija, francuski proizvođači, uključujući i “Moet Hennessy” (koji proizvoidi najpoznatiji i najprestižniji francuski šampanjac) svoje proizvode mogu da prodaju u Rusiji samo pod oznakom “penušavo vino”.

Putinova odluka podstakla je neke da predlože da se i ruska regija Kubanj, gde se proizvodi ruski šampanjac preimenuje u Šampanj, kako bi se stvar sredila do kraja.

Kako će ova ruska odluka proći u inostranstvu za sada ostaje nejasno, ali je sa francuskim šampanjcem, pod tim imenom, u Rusiji je gotovo.

Ruski politolog Igor Ejdman navodi da je odluka da se francuski nazove “penušavcem” a ruski “gazirani bućkuriš – šampanjcem”, zapravo “kvintesencija Putinove politike”.

Profimedia

“Jutarnji list” podseća da je još u vreme SSSR-a korišćen termin “šampanjac” za ruska penušava vina, što je Rusija nastavila da koristi i posle raspada SSSR-a, uprkos protivljenju Francuske.

Takođe, Putin je doneo uredbu o nazivu “ruski konjak”, ali on će se odnositi samo na konjak koji je stopostotno proizveden u Rusiji, jer kako piše Moskovski komsomolac, zasad se još za proizvodnju ruskog konjaka koristi uvozni “destilat konjaka”.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi