Odgovor Francuske na novu rusku "aneksiju": Samo za penušava vina iz Šampanje

06.07.2021

10:20

0

Autor: N.A.

Izvor: Tanjug

Rusija u petak donela zakon kojim se od stranih proizvođača penušavih vina zahteva da svoj proizvod kao takav opisuju na poleđini boce

Odgovor Francuske na novu rusku "aneksiju": Samo za penušava vina iz Šampanje
Pixabay

Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi izjavio je danas da se naziv “šampanjac” može koristiti samo za penušava vina proizvedena u istoimenom regionu u Francuskoj, iako druge države s vremena na vreme pokušavaju da polažu pravo na taj naziv kao da je njihov.

Denormandi je time reagovao na vest da je Rusija u petak donela zakon kojim se od stranih proizvođača penušavih vina zahteva da svoj proizvod kao takav opisuju na poleđini boce, a ne i na prednjoj strani, dok samo proizvođači ruskog “šampanjskog” mogu i dalje da koriste izraz, prenosi Rojters.

– Možete da zamislite reakciju francuskih vlasti, rekao je Denormandi za radio Sud, naglašavajući da reč “šampanjac” potiče iz istoimenog “predivnog regiona Francuske, gde se proizvodi šampanjac“.

Pročitajte još:

Da podsetimo, uprkos tome što Francuzi imaju ekskluzivno pravo na taj naziv, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je Zakon Broj 345-F3 na osnovu kog tim imenom mogu da se nazivaju samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Šampanjac je naš i gotovo! -Tako ruski mediji prenose odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da se šampanjcem mogu nazivati samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti