Drastične mere u borbi protiv demonstranata: Kubanske vlasti blokirale društvene mreže

14.07.2021

09:51

0

Tokom protesta je uhapšeno više desetina ljudi, a jedna osoba je poginula

Drastične mere u borbi protiv demonstranata: Kubanske vlasti blokirale društvene mreže
Copyright Demonstrante ni kiša ne može da zaustavi; Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier

Kubanske vlasti zabranile su pristup društvenim mrežama, uključujući Fejsbuk i Vacap, saopšteno je danas iz kompanije za globalni nadzor interneta “Net Bloks” sa sedištem u Londonu.

“Net Bloks” je na svojoj veb-stranici potvrdio da je na Kubi komunikacija na Fejsbuku, Vacapu, Instagramu i Telegramu “delimično poremećena”.

Pročitajte još

– Obrazac ograničenja primećen na Kubi ukazuje na kontinuirano ometanje platformi za razmenu poruka koje se koriste za deljenje informacija o protestima u realnom vremenu – rekao je direktor “Net Blocksa” Alp Toker.

Nezadovoljni lošom ekonomskom situacijom, nestašicama hrane i lekova, prekidima isporuka električne energije, visokim cenama i načinom na koji je vlada upravljala epidemiološkom krizom, hiljade Kubanaca priključile su se demonstracijama širom Kube.

Više desetina ljudi je uhapšeno tokom najvećih protesta koji su se na Kubi dogodili u poslednjih nekoliko decenija, jedna osoba je poginula, a nekoliko građana i pripadnika bezbednosnih snaga je povređeno na protestu u predgrađu Havane u ponedeljak, potvrdili su ranije lokalni mediji.

Pročitajte još

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel pozvao je pristalice Komunističke partije da se suprotstave demonstrantima, a tokom svog televizijskog obraćanja naciji Dijaz-Kanel je optužio SAD za nemire i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. godine, ocenivši da Amerika vodi politiku “ekonomskog gušenja Kube”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike