Kao tinejdžerka pomogla u ubistvu 11.000 ljudi: Starica (96) pred sudom za maloletnike zbog nacističkih zločina

18.07.2021

05:42 >> 06:56

0

U to vreme je radila kao sekretarica kampa kod komandira Pola-Vernera Hopea

Kao tinejdžerka pomogla u ubistvu 11.000 ljudi: Starica (96) pred sudom za maloletnike zbog nacističkih zločina
Copyright Profimedia

Žena (96) optužena za nacističke zločine tokom Drugog svetskog rata, pojaviće se pred sudom za maloletnike jer je u vreme zločina imala 18 godina.

Irmgard Furhner se tereti da je pomogla u ubistvu 11.430 zatvorenika u koncentracionom logoru Štuthof tokom Drugog svetskog rata.

Pročitajte još

U to vreme je radila kao sekretarica kampa kod komandira Pola-Vernera Hopea.

Furhner sada živi u staračkom domu u Kvikbornu, u blizini Hamburga, ali će morati da se pojavi pred sudom za maloletnike u regionalnom sudu u tom gradu 30. septembra, prenosi “Dejli Miror.”

Kao daktilograf komandanta koncentracionog logora, ona se sumnjiči da je asistirala glavnokomadujućima u ubistvu zatvorenika u periodu između 1943. i 1945. godine”.

Profimedia

Nacisti su ubili oko 65.000 ljudi u Štuthofu i njegovim podkampovima blizu Gdanjska u Poljskoj, dok nije ušla sovjetska Crvena armija i oslobodila zatvorenike u maju 1945. godinu.

Žrtve, uključujući Jevreje, Poljake i ostale ratne zatvorenike, bile su trovane i bacane u gasne komore, streljane ili su dobijale smrtonosne injekcije.

Mnogi su umrli od bolesti i gladi.

Radeći u logoru, Furhner, čije devojačko ime je Dirksen, upoznala je muža, člana SS divizije Hajnca Furhnera, navodi britanski list.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike