Ustaški nož kojim su počinjeni zločini nad decom u logorima predat Muzeju žrtava genocida

23.06.2021

16:46 >> 17:36

0

Nož je pripadao jednom od braće Javor koji su po zlu bili poznati u tom kraju. Činili su masovne zločine u Jastrebarskom i okolini, kazao je Dejan Ristić i

Ustaški nož kojim su počinjeni zločini nad decom u logorima predat Muzeju žrtava genocida
Copyright zlocininadsrbima.com

Muzej žrtava genocida dobio je na poklon ustaški nož braće Javor koja su činila zločine u logoru Jastrebarsko za vreme Drugog svetskog rata.

Dejan Ristić, v.d. direktora rekao je da je Muzej nož dobio na poklon od jednog našeg sugrađanina, a koji je svojevremeno zaplenjen u borbama u okolini Jastrebarskog 1943. godine.

– Nož je pripadao jednom od braće Javor koji su po zlu bili poznati u tom kraju. Činili su masovne zločine u Jastrebarskom i okolini – kazao je Ristić i dodao da je taj nož jako važan artefakt.

Ristić ističe i da je Muzej žrtava genocida jedan od 14 nacionalnih muzeja u nadležnosti Republike Srbije i da je po svom formatu u toj grupi najmanji.

Dejan Ristić TANJUG / Rade Prelić

– Sa druge strane po temi kojom se bavi veoma je delikatan. Muzej žrtava genocida je institucija koja treba da uživa poverenje i pažnju čitavog našeg društva budući da se bavi istraživanjem i memorizacijom svih zločina nad srpskim narodom u 20. veku. ali i žrtava Holokausta nad predstavnicima drugih naroda u Drugom svetskom ratu – kazao je Ristić.

Napominje da će sledeće godine Muzej obeležiti 30. rođendan i da su u toku intezivne pripreme za obeležavanje tog jubileja, ali i intezivno povezivanje sa centralnim institucijama u Srbiji i eferentnim institucijama u svetu.

– Uspostavili smo institucionalnu saradnju sa Državnim arhivom Srbije, Narodnim muzejom u Beogradu, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Narodnom bibliotekom Srbije, Muzejom savremene umetnosti – rekao je Ristić i dodao da su svesni značaja obrazovanja uspostavili institucionalnu saradnju i sa Zavodom za udžbenike.

Jastrebarsko / Wikipedia

– To podrazumeva da će naši stručnjaci biti u prilici da budu autori, stručni konsultanti i recezenti udžbenika iz istorije za osnovnu i srednju školu. Stavili smo kompletne zbirke našeg muzeja na raspolaganje Zavodu za udžbenike sa ciljem daljeg poboljšanja kvaliteta udžbenika – kaže on.

Kako je istakao, institucionalna saradnja je uspostavljena i sa Spomen područjem “Jasenovac”.

– U gostima nam je bio direktor Spomen područija ”Jasenovac”. Reč je o prvom susretu predstavnika institucija iz Srbije i Hrvatske koje se bave memoralizacijom “grotla mržnje” koje se desilo od 1941. do 1945. godine u Jasenovcu – kazao je Ristić.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, značajan broj građana i institucija se obraća ljudima zaposlenim u Muzeju žrtava genocida sa željom da pokloni neke dragocene artefakte.

– Kada se istorija falsifikuje i izvrgava, originalna muzejska građa zaustavlja svaku priču na temu revizije istorije. Kada iznesete takav predmet u javnost onda svaki pokušaj revizije istorije mora da prestane – zaključio je Ristić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike