Nastavlja se militarizacija Evrope: Amerika prebacuje "abramse" u novu bazu u Poljskoj

30.06.2024

17:24

0

Prvi vojni tenkovi i druga oklopna vozila stigla su u novo skladište

Nastavlja se militarizacija Evrope: Amerika prebacuje "abramse" u novu bazu u Poljskoj
Copyright Profimedia

Partija oklopnih vozila američke vojske stigla je u nova skladišta NATO-a u američkoj bazi koja se nalazi u regionu Povidza u zapadnoj Poljskoj, piše list američkog Ministarstva odbrane Stars and Stripes.

- Prvi vojni tenkovi i druga oklopna vozila koja mogu da opskrbe čitavu oklopnu brigadu kao bedem protiv agresije na istočnom krilu NATO-a stigli su u novo skladište u Poljskoj - navodi se u tekstu.

Između ostalih, dopremljeno je četrnaest tenkova M1 Abrams.

Profimedia
 

- Na poligon za obuku, koji se nalazi otprilike 250 milja (oko 400 km) zapadno od granice sa Ukrajinom, uskoro će biti raspoređeno oko 85 borbenih tenkova, 190 oklopnih borbenih vozila, uključujući M2 Bradli, i 35 artiljerijskih oruđa, uključujući M109 Paladin - navodi se u saopštenju.

List američkog Ministarstva odbrane naglašava da je "objekat, koji opslužuje 405. brigada za terensku podršku, najznačajniji infrastrukturni projekat NATO-a u poslednje tri decenije".

Biće u potpunosti operativan sledeće godine.

Profimedia
 

- Ovaj objekat je od velike važnosti za NATO zbog svoje strateške lokacije - prokomentarisao je komandant brigade pukovnik Ernest Lejn.

Moskva je više puta izjavljivala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja Severnoatlantske alijanse, ali da neće ignorisati korake koji su potencijalno opasni po njene interese. Istovremeno, ona ostaje otvorena za dijalog ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da odustane od politike militarizacije Evrope.

Kako je ranije istakao ruski lider Vladimir Putin, Rusija ne želi direktan vojni sukob sa NATO-om, ali ako neko to bude poželeo, Moskva je za to spremna.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike